Obrazom: Kiska s Glváčom odhalili na Dukle sochu vojaka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Dukle spomínali na obete, Kiska s Glváčom odhalili sochu
Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) počas slávnostného odhalenia novej sochy československého vojaka pri príležitosti osláv 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a Dňa obetí Dukly na Pamätníku československých vojakov na Dukle. Svidník, 6. október 2014. Foto: SITA/Viktor Zamborský

VYŠNÝ KOMÁRNIK 6. októbra (WEBNOVINY) – Slovensko si v pondelok 6. októbra pripomína Deň obetí Dukly, ako aj 70. výročie Karpatsko-duklianskej operácie.

Pri tejto príležitosti odhalili na Dukle minister obrany Martin Glváč spolu s prezidentom Andrejom Kiskom vernú kópiu Sochy československého vojaka, ktorej autorom bol akademický sochár Jan Adolf Vítek. Pri odhalení sochy bol aj účastník bojov na Dukle, brigádny generál Ján Iľanovský.

Obrazom: Na Dukle spomínali na obete, Kiska s Glváčom odhalili sochu

Sochu československého vojaka umiestnili vo vnútri architektúry pamätníka, na vyvýšený podstavec. Vojak s puškou stojí vzpriamene v pozore, v postoji na poctu drží zbraň a vzdáva česť padlým bojovníkom. Agentúru SITA o umiestnení sochy informoval riaditeľ Vojenského historického ústavu v Bratislave Miloslav Čaplovič.

Glváč chce premenovať bratislavský most

Minister obrany Martin Glváč zároveň na oslavách vyhlásil, že chce spraviť všetko pre to, aby sa bratislavskému Prístavnému mostu vrátil niekdajší názov Most hrdinov Dukly. „Dnes tu presne po 70 rokoch chcem sľúbiť, že ako Bratislavčan urobím všetko pre to, aby sme tak, ako sme Mostu SNP vrátili názov Most Slovenského národného povstania, aby sme to isté urobili s Prístavným mostom, ktorý niekedy mal názov Most hrdinov Dukly. Využijem všetky svoje kontakty, aby tento názov bol naspäť a tým sme vzdali hold všetkým padlým, ktorí tu bojovali,“ povedal Glváč.

Podľa jeho slov tak aj mladšia generácia dostane väčší priestor na oboznámenie sa s našimi dejinami. Minister obrany pripomenul aj svoj záväzok z minulého roka vyčleniť peniaze na sochu vojaka na Dukle.

Obrazom: Pamätník na Dukle prišiel o súsošie Žalujem

Pamätník získa pôvodnú tvár

Na základe archívnych dokumentov vytvoril nové umelecké dielo československého vojaka sochár Peter Mészároš. Mészároš vyhotovil dva sadrové odliatky novej sochy. Jeden z nich bude spevnený epoxidovou vrstvou a povrchovo farebne upravený. Druhý odliatok bude slúžiť na prípravu formy na vyhotovenie bronzového odliatku, s čím sa ráta na budúci rok. Celková výška doterajšej zákazky bola dohodnutá na 19-tisíc eur.

Čaplovič zdôraznil, že pamätník inštaláciou sochy československého vojaka získa svoju pôvodnú tvár. Rekonštrukcii pamätníka na Dukle sa Vojenský historický ústav venuje od roku 2011. Ich ambíciou je dať mu pôvodnú podobu, akú mal v čase odhalenia v roku 1949. Pamätník je postavený pri cintoríne, kde je pochovaných 565 českých a slovenských vojakov, príslušníkov 1. čs. armádneho zboru a podľa Čaploviča je logické, že tu postavili sochu československého vojaka.

Čaplovič zdôraznil, že súčasná inštalácia pôvodnej sochy nie je rozhodnutím týchto dní. Už pri renovácii pamätníka pred tromi rokmi sa vrátili k pôvodnému znaku s českým levom a slovenským dvojkrížom, na aký prisahali vojaci, ktorí sú tu pochovaní. V 60. rokoch minulého storočia ho vtedajší režim nahradil kovovým s hviezdou a symbolom SNP. Vojenský historický ústav má záujem opraviť aj Pamätník sovietskej armády vo Svidníku, kde je pochovaných vyše 9000 sovietskych vojakov.

Na Dukle spomínali na obete, Kiska s Glváčom odhalili sochu
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Na Dukle sa vystriedali tri pamätníky

Pôvodnú sochu československého vojaka odhalili 4. októbra 1949. V päťdesiatych rokoch minulého storočia ju komunistický režim odstránil ako ideologicky nevhodnú a do dnešnej doby sa nezachovalo ani jej torzo. Podľa historikov pôvodnú sochu po jej odstránení z areálu pamätníka na Dukle previezli do vojenských kasární v Prešove, kde bola s najväčšou pravdepodobnosťou zničená.

Sochu s československým vojakom po jej odstránení vystriedalo v päťdesiatych rokoch súsošie, ktoré vytvoril akademický sochár Josef Malejovský. Jeho dielo zachytávalo slovenské dievča, ako odovzdáva kyticu vďaky sovietskemu vojakovi v prítomnosti príslušníka československého armádneho zboru.

Zhruba o desať rokov neskôr druhú sochu vystriedalo súsošie Žalujem od autora Jána Kulicha, ktoré tu umiestnili v roku 1964. Socha znázorňuje ženu, ktorá ďakuje sovietskemu vojakovi za oslobodenie a mala zvýrazňovať československo–sovietsku družbu. Pre Kulichove dielo sa našlo dôstojné miesto vo vstupnej hale vyhliadkovej veže na Dukle.

Pamätník na Dukle doplní socha československého vojaka
Foto: SITA/VHÚ

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin GlváčMiloslav Čaplovič