Slovensko sa chce zapojiť do nebojovej misie v Afganistane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Do Afganistanu odišli desiatky slovenských elitných vojakov
Slávnostný pochod počas slávnostného nástupu príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia odchádzajúcich plniť úlohy do operácie ISAF v Afganistane. Žilina, 6. jún 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 30. septembra (WEBNOVINY) – Schválenie dohôd o Afganistane je nevyhnutným predpokladom novej nebojovej misie NATO, do ktorej sa plánuje zapojiť aj Slovensko, hovorí minister obrany SR Martin Glváč.

Podľa jeho slov by malo v novej misii pôsobiť maximálne 66 príslušníkov Ozbrojených síl SR v polročných rotáciách. „Samozrejme, všetko bude závisieť od reálnych potrieb a schválenia mandátu Národnou radou Slovenskej republiky,“ zdôraznil šéf rezortu obrany.

Podľa informácií, ktoré má rezort obrany, hlavnou náplňou činnosti našich vojakov by mal byť v novej nebojovej misii NATO výcvik a pomoc afganským národným bezpečnostným silám. Agentúru SITA informovala hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Martina Balleková.

Predstavitelia Afganistanu dnes podpísali s predstaviteľmi USA bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, ktorá je právnym rámcom pre úspešné spustenie novej misie začiatkom roka 2015. Zároveň podpísali v Afganistane aj dohodu o pôsobení síl NATO v Afganistane.

„No konečne, na toto sme čakali. Už na samite vo Walese sme deklarovali, že chceme v Afganistane aj naďalej pomáhať a pristúpime k novej výcvikovej misii NATO – Resolute Support, pokiaľ budú splnené všetky formálne kroky,“ vyhlásil slovenský minister obrany.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROzbrojené sily Slovenskej republiky