Vyhrala spravodlivosť, povedala Mojsejová po rozsudku súdu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nora Mojsejová smeruje do väzby
Košický súd v piatok rozhodol o uvalení vyšetrovacej väzby na košickú podnikateľku Eleonóru Mojsejovú. Foto: SITA/Miroslav Vacula

KOŠICE 1. októbra (WEBNOVINY) – Košickú podnikateľku Eleonóru Mojsejovú v stredu košický okresný súd druhý raz oslobodil spod obžaloby nadmerného odpočtu DPH za dodanie ekonomického softvéru. Rozsudok nie je právoplatný, pretože prokurátor sa odvolal priamo na pojednávaní.

Ako v stručnom odôvodnení uviedol predseda senátu, súd svoje dnešné rozhodnutie opiera o skutočnosť, že na hlavnom pojednávaní bolo jednoznačne preukázané, že obžalovaná dodatočne zaplatila daň s príslušenstvom, čím prejavila účinnú ľútosť.

Mojsejová je s rozsudkom spokojná

Podľa súdu trestnosť činu zaniká podľa osobitného predpisu, ak obžalovaný uhradí štátu dlžnú čiastku aj s príslušenstvom. Mojsejová bola s rozsudkom spokojná a povedala, že zvíťazila spravodlivosť.

Košický krajský súd vrátil vec okresnému súdu po tom, čo sa voči rozsudku okresného súdu z 9. októbra 2013 odvolal prokurátor. Aj vtedy okresný súd rozhodol, že sa trestný čin nestal, lebo Mojsejová uhradila dlžobu. Obžaloba dávala Mojsejovej za vinu, že si v roku 2008 neoprávnene uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške približne 33 000 eur.

Daňový úrad odpočet neuznal. Z vyšetrovacej väzby, kde je od 3. septembra 2013, by mali prepustiť Mojsejovú v piatok 3. októbra. Rozhodol o tom košický krajský súd, keď zrušil rozhodnutie košického okresného súdu o predĺžení jej väzby do 3. decembra 2014.

Čelí ďalším obvineniam

Košická podnikateľka Eleonóra Mojsejová však čelí ďalším obvineniam zo zločinu neodvedenia dane a poistného od januára 2007 do mája 2010. Spolu s ňou je obvinených ďalších vyše 20 osôb.

Voči samotnej Mojsejovej bolo vznesených 20 obvinení. Výška škody presiahla 6,5 milióna eur. V prípade uznania viny jej hrozí sedem až 12 rokov straty slobody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Nora Mojsejová