Slovenskú organizáciu ocenia v Bruseli za projekt pre Rómov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Romovia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. októbra (WEBNOVINY) – Centrum pre udržateľný rozvoj (ETP Slovensko) je jedným z troch tohtoročných víťazov Ceny pre občiansku spoločnosť, ktorú udeľuje Európsky hospodársky a sociálny výbor v Bruseli (EHVS). Medzi troch víťazov rozdelia 30-tisíc eur.

Konečné poradie ocenených bude známe 16. októbra na veľkom finále súťaže v Bruseli, kam pocestujú aj zástupcovia ETP Slovensko. Agentúru SITA o tom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Vyše desať rokov spolupráce s Rómami

Nezisková konzultačno-vzdelávacia organizácia ETP Slovensko pracuje s rómskymi komunitami na východnom Slovensku už viac ako 14 rokov. Prevádzkuje tam napríklad komunitné centrá, ktoré založili spolu s miestnou samosprávou a poskytuje sociálne služby pre znevýhodnené skupiny, najmä pre Rómov z osád.

Cenu pre občiansku spoločnosť získali za projekt s názvom Budujeme nádej, ktorý podľa Ludvikovej porotu zaujal tým, že novátorsky a kreatívne pristupuje k riešeniu problémov s bývaním mladých rodín s nízkymi príjmami z marginalizovaných rómskych komunít na Slovensku.

Projekt sa zameriava na najaktívnejších a najviac motivovaných Rómov z osád, ktorým sa potom poskytne pomoc pri výstavbe vlastných, legálne postavených domov. Cieľom projektu je pomôcť Rómom postaviť si domy za vlastné úspory či mikropôžičky, ktoré musia do desiatich rokov splatiť. Domy sú postavené z recyklovaných materiálov, ktoré nepoškodzujú životné prostredie, pričom sa kladie dôraz na energeticky účinný dizajn.

Takmer deväťdesiat prihlásených

Cena občianskej spoločnosti za rok 2014 je ocenením iniciatív, ktoré robia organizácie občianskej spoločnosti a jednotlivci s cieľom zlepšiť hospodárske a sociálne začlenenie Rómov. Do tohto ročníka súťaže prišlo 81 prihlášok z celej Európskej únie, z nich externí odborní porotcovia vybrali osem postupujúcich.

Troch konečných víťazov vybrala porota zložená z predsedu EHSV, dvoch podpredsedov, predsedov troch skupín výboru a generálneho tajomníka. Okrem organizácie ETP Slovensko sú medzi víťazmi aj reverend archimandrita Athinagoras Loukataris z Grécka a IQ Roma servis z Českej republiky.

Cieľom Ceny pre občiansku spoločnosť

je oceniť a povzbudiť iniciatívy s hmatateľnými výsledkami, ktoré rozvíjajú organizácie občianskej spoločnosti a jednotlivci, a ktoré výrazne prispeli k propagácii európskej identity a integrácie.

Hlavným cieľom je zvýšiť informovanosť o tom, ako môžu organizácie občianskej spoločnosti a jednotlivci prispieť k formovaniu európskej identity a občianstva takým spôsobom, aby sa tým posilnili spoločné hodnoty, ktoré sú pilierom európskej integrácie, priblížila Ludviková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia