Prokurátor Čižnár zrušil obvinenie voči novinárovi Trendu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kladivko
Foto: Ilustračné foto: openwalls.com

BRATISLAVA 1. októbra (WEBNOVINY) – Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v stredu zrušil obvinenie voči novinárovi Dušanovi Karolyimu, ktorého stíhali za ohováranie. Čižnár tak rozhodol po preskúmaní spisových materiálov. „Vyšetrovateľovi Policajného zboru prikázal, aby vo veci opätovne konal a rozhodol,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Redaktorovi hrozilo päť rokov za mrežami

Generálny prokurátor Čižnár zrušil zároveň uznesenie prokurátora Okresnej prokuratúry Prešov, ktorý zamietol Karolyiho sťažnosť proti obvineniu. Zákonnosť trestného stíhania Karolyiho dal Čižnár preskúmať začiatkom septembra. Bývalému redaktorovi Trendu hrozilo päť rokov za mrežami, polícia ho obvinila z ohovárania za článok v Trende s názvom Prešovská Hlava XXII.

Web Mediálne.sk uvádza, že reportér vlani v auguste písal o kauze bývalého príslušníka Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), ktorý bol podozrivý zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Prokuratúra ho pred takmer desiatimi rokmi obžalovala.

Úradník žiadal desaťtisícové odškodné

Novinár upozornil, že prešovský súd tak dlho nekonal, že skutok expríslušníka ÚBOK a troch policajtov sa stal premlčaný. Trestné oznámenie podal v súvislosti s textom bývalý príslušník ÚBOK. Napriek tomu, že novinár neuvádzal jeho plné meno, podľa vyšetrovateľa prešovskej polície mu spôsobil spoločenskú aj pracovnú ujmu.

Karolyi podal voči uzneseniu o trestnom stíhaní sťažnosť na prokuratúru. Okresný prokurátor ju zamietol. V odôvodnení uviedol aj to, že bývalý príslušník ÚBOK nedostal dostatočný priestor na vyjadrenie. V rámci trestného konania žiadal expríslušník ÚBOK aj náhradu škody vyše 33-tisíc eur. Ak by bol novinár uznaný vinným, súd by rozhodoval aj o tom, či má zaplatiť túto sumu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan KarolyiJaromír Čižnár