Sulík opúšťa eurooptimistov, vstúpil do jemu bližšej frakcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sulík
Predseda SaS Richard Sulík Foto: Archívne foto SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) – Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík vstupuje v Európskom parlamente do frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Doteraz v europarlamente pôsobil v Aliancii liberálov a demokratov (ALDE).

Osamotený medzi eurooptimistami

V Európskom parlamente však liberáli majú ekonomicky i politicky bližšie k socialistom. „Zistil som, že zastávajú federalistický koncept EÚ a zo slovenského pohľadu predstavujú najvýraznejších eurooptimistov. So svojimi názormi som bol v tejto frakcii osamotený. Vo všetkých dôležitých hlasovaniach som hlasoval v súlade s mojím presvedčením a zároveň v rozpore s odporúčaním frakcie,“ povedal o svojom prestupe Sulík. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

K vstupu do novej frakcie Sulíka viedli dva dôvody. „Najbližšie politické názory z celého EP zdieľam s predstaviteľmi nemeckej Alternative für Deutschland, ktorej program i predstaviteľov poznám. Ich členstvo v tejto frakcii bolo pre mňa rozhodujúcim faktorom. Ďalšou nespornou výhodou je oveľa väčší stupeň slobody vyjadrovania mojich názorov, na ktorú som dostal osobnú garanciu lídrov tejto frakcie,“ uviedol Sulík.

Ako dodal, určite sa nezhodne so všetkými členmi ECR v otázkach slobody jednotlivca, zato so všetkými sa zhodne v tom, aké právomoci má mať Európska únia a akú agendu majú riešiť členské štáty.

Na výber mal Sulík aj inú frakciu

Sulík zvažoval aj možnosť vstúpiť do frakcie Európa slobody a demokracie (EFD), do ktorej ho pozýval líder frakcie, britský euroskeptik Nigel Farage.

„Hoci sú mi mnohé Farageove vyjadrenia sympatické, čím som sa nikdy netajil, predsa len je politika tejto frakcie za hranicou toho, čo je pre mňa v rámci budúcnosti EÚ prijateľné. Vo volebnej kampani som zdôrazňoval, že cieľom SaS nikdy nebude rozpad EÚ, ale najmä jej sfunkčnenie, odsocializovanie a zbavenie kompetencií, ktoré patria národným štátom,“ dodal Sulík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Katarína SvrčekováNigel FarageRichard Sulík
Firmy a inštitúcie Európsky parlament