Fico kazí imidž Slovenska aj u europoslancov, tvrdí Kukan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. októbra (WEBNOVINY) – Predseda vlády Robert Fico svojimi výrokmi o nezmyselnosti sankcií Európskej únie (EÚ) voči Rusku kazí imidž Slovenska, tvrdí europoslanec Eduard Kukan. Na premiérove vyjadrenia sa podľa neho pýtajú aj jeho kolegovia z Európskeho parlamentu.

„V zahraničí je to vnímané negatívne, kazí imidž Slovenska. Pýtajú sa na to aj kolegovia tu v parlamente, pretože výroky nášho premiéra registrujú,“ povedal Kukan agentúre SITA. Bývalý minister zahraničných vecí by sa podľa vlastných slov nikdy neodvážil tvrdiť, že sankcie sú nezmyselné.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Únia bola podľa neho k prijatiu sankcií donútená, pretože najskôr chcela problémy riešiť diplomaticky. „Rusko bolo veľmi tvrdé, a to donútilo EÚ k sankciám. Sankcie sú formou pôsobenia silnejších negociačných pák na vyriešenie vzťahov s Ruskom. Ja by som tiež nebol za sankcie, ak by bolo možné vyriešiť veci inak, ale keďže to nejde, nie je iná cesta, iba k nim pristúpiť,“ dodal.

S Kukanom súhlasí aj europoslanec Ivan Štefanec. „Stretávam sa pravidelne s prekvapivými reakciami europoslancov, ktorí nerozumejú, prečo Slovensko na jednej strane schvaľuje sankcie, na druhej strane ich spochybňuje ústami premiéra, pretože to znižuje dôveryhodnosť Slovenska. Pýtali sa ma kolegovia europoslanci, prečo to premiér robí, či tam má nejaké obchodné záujmy, čo je za tým, či chce nejako viac vtiahnuť Rusko do európskej politiky,“ hovorí Štefanec.

Podľa neho má však Fico len ideologický problém. „Je to človek, ktorý dobrovoľne vstúpil do komunistickej strany ešte za socializmu a jeho myslenie sa nezmenilo a stále vidí svet v bipolárnom rozdelení, o čom svedčia aj jeho výroky o Ukrajine, kde vidí súboj mocností, ale nechce vidieť, že svet sa mení, že padla železná opona a pre Európu je Ukrajina prioritou číslo jeden,“ ukončil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eduard KukanIvan ŠtefanecRobert Fico