Aktivisti chcú, aby bolo zviera v zákone cítiacou bytosťou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pes utulok
Foto: archívne, SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) – Aktivisti zo Slovenskej aliancie ochrancov zvierat (SAOZ) spúšťajú petíciu za nový komplexný zákon o ochrane zvierat. Súčasná právna úprava tejto problematiky podľa nich nie je dostačujúca. Podpisy plánujú začať zbierať v sobotu 4. októbra pri príležitosti Svetového dňa ochrany zvierat.

„V prvom rade chceme zviera definovať ako cítiacu bytosť,“ povedal pre agentúru SITA prezident SAOZ Juraj Eliáš. V súčasnosti podľa neho totiž naše zákony považujú zvieratá za veci. Takisto chcú aktivisti zvýšiť tresty pre tých, ktorí zvieratám ubližujú. „Nový zákon by mal tiež riešiť problematiku množiteľov, ktorí sa u nás v poslednom období rozmohli,“ povedal Eliáš.

Aktivisti takisto požadujú zrušenie karanténnych staníc a zákaz utrácania zdravých spoločenských zvierat. Slovensko by podľa nich malo tiež ratifikovať Dohovor Rady Európy o ochrane zvierat. Úmysel zmeniť právne postavenie zvierat dnes na tlačovej konferencii v Bratislave avizovali aj poslanci za SaS Martin Poliačik a Lucia Nicholsonová. „Sme asi posledná krajina v Európe, ktorá má zviera definované ako vec. Ale zviera nie je ani televízor, ani práčka. Ak máme začať meniť legislatívu, toto je najnutnejší krok. Ak sa zhodneme na definícii zvieraťa, potom môžeme začať riešiť všetky konkrétne problémy,“ povedal v tejto súvislosti Poliačik.

Aktivisti chcú podpisy začať zbierať na podujatí, ktoré organizujú v sobotu 4. októbra na bratislavskej Partizánskej lúke. Záujemcovia budú mať na nej možnosť darovať psím útulkom potrebné vybavenie ako deky, uteráky, krmivo alebo čistiace prostriedky. Prispieť na útulky bude na podujatí možné aj finančne. „Napriek tomu, že útulky počítajú so zvýšenými nákladmi na zimu, neočakávané prípady chorých alebo zranených zvieratiek si vyžadujú zvýšené finančné krytie na ošetrenie,“ povedal Eliáš. „Budeme radi, ak nám ľudia prinesú nepotrebné veci. Poputujú priamo do útulkov, pre ktoré to znamená veľkú pomoc.“

Podujatie sa začína o 11:00 a trvať má do 18:00. Viac o podujatí sa záujemcovia dozvedia na stránke Saoz.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia NicholsonováMartin Poliačik