Gymnáziá dostanú knihy, budú sa z nich učiť o holokauste

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 5. októbra (WEBNOVINY) – Učitelia dejepisu na gymnáziách budú môcť používať nové knihy, ktoré sa venujú prenasledovaniu Židov počas druhej svetovej vojny. Knihy s názvom Riešenie židovskej otázky na Slovensku v rokoch 1938-1945, darovalo pre všetky slovenské gymnáziá v spolupráci s ministerstvom školstva Múzeum židovskej kultúry.

Ide o študijný materiál vhodný pre základné a stredné školy, ktorý slúži ako pomôcka pri výučbe o holokauste. „Obsahuje ukážky dobových dokumentov, fotografie a autentické spomienky ľudí, ktorí holokaust prežili. Snažili sme sa, aby žiaci premýšľali o pocitoch obetí, ktoré v čase, keď prežívali tieto hrôzy, boli vo veku, v akom sú oni sami a aby k tejto problematike zaujali osobný postoj,“ hovorí riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan.

V zásielke nájdu školy podľa počtu žiakov jeden až tri výtlačky. Knihy začali do 123 škôl distribuovať vo štvrtok.

S témou holokaustu sa žiaci stretávajú na základnej aj strednej škole. Spracovaná je v učebniciach dejepisu pre 9. ročník základných škôl aj pre tretí ročník gymnázií a stredných škôl. Štátny vzdelávací program neurčuje, koľko hodín sa jej majú v škole venovať, je to na rozhodnutí konkrétnej školy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať