Stanislav Zvolenský: Nečaká na synode stret konzervatívcov a liberálov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zvolensky
Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský (predseda KBS) a Jozef Kováčik (hovorca KBS) počas TB po skončení zasadnutia Konferencie biskupov Slovenska. Donovaly, 8. november 2012. Foto: SITA/Ján Viazanička

Ak cirkev nezareaguje na požiadavku doby a nezareaguje ústretovo na prípady rozvedených katolíkov, neobávate sa, že mnoho ľudí sa od cirkvi odkloní? Alebo si myslíte, že radikalizmus cirkvi bude priťahujúci, aj keď mnohí ideál nemusia dosiahnuť?

Cirkev by stratila identitu, ak by sa od svojho radikalizmu odklonila. Radikalizmus cirkvi je postavený na posolstve Evanjelia, na slovách Ježiša Krista. Možnosť odlúčenia pre tento postoj si neželáme, ale je otvorená v každej dobe. Ak by sa cirkev odklonila od evanjeliového radikalizmu, stratila by svoju identitu. Aj keď niekto nedokáže žiť podľa ideálu, neznamená to, že zásady sú nesprávne, že sa neoplatí podľa nich žiť, o ne sa snažiť.

Bude synoda stretom v cirkvi medzi konzervatívnymi a liberálnymi biskupmi?

Zvonku to tak môže vyzerať. Ja to však nevidím ako stret medzi konzervatívnymi a liberálnymi biskupmi. Všetci biskupi, aj keby v niečom zastávali rozdielne stanoviská, nebudú mať rozdielne postoje v princípoch, v základe posolstva. Môžu sa rozchádzať v realizácii.

Sú liberálni a konzervatívni biskupi?

Bohatstvo každého života je tak veľké, že aj vo vzťahu k Bohu môžu byť rozdielne názory na niektoré spôsoby. To môže vytvárať dojem, že sme niektorí liberálni a iní konzervatívni. Je však dôležité vidieť, v čom sme všetci zajedno. To je dôležité, že všetci biskupi sú v základe, zajedno.

Vy ste už boli na viacerých synodách.

Táto bude moja štvrtá účasť na synode.

Ako vyzerá rokovanie na synode?

Rokovanie je postavené na pomerne dlhej prípravnej fáze, ktorá sa robí niekoľko mesiacov dopredu. Príprava spočíva v odpovediach biskupských konferencií na otázky, ktoré pripravil sekretariát synody. Rokovanie synody začne zosumarizovaním prípravnej fázy. Po nej nasledujú príspevky biskupov, ktoré trvajú štyri minúty. Po tejto časti nasleduje príprava návrhov výsledkov. Každý z návrhov sa na konci synody odhlasuje. Po hlasovaní sú výsledky odovzdané Svätému Otcovi.

Pripravujete sa vystúpiť na synode?

Predstavím v mojom vystúpení krátky výber tých skutočností, ktoré považujeme na Slovensku za dôležité.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Stanislav Zvolenský