V rebríčku transparentnosti slovenských miest ohúril Vranov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
ilustračné foto Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 6. októbra (WEBNOVINY) – Víťazom rebríčka Otvorená samospráva 2014 je mesto Martin, ktoré je najtransparentnejším mestom na Slovensku, získal 72 bodov zo 100. Naopak, na konci rebríčka je so ziskom 23 bodov mesto Sabinov, povedal to na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Transparency International Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš.

Na druhom mieste je Prievidza, za ňou Rožňava. Hlavné mesto sa na základe hodnotenia TIS umiestnilo na štvrtom mieste, získalo 69 bodov. „Po výraznejšom zlepšení v rokoch 2010 až 2012 mestá za uplynulé dva roky v transparentnosti v priemere stagnovali,“ poznamenal.

Celý rebríček 100 hodnotených samospráv môžu záujemcovia nájsť na stránke mesta2014.transparency.sk. „Pre nás je hlavnou hodnotou a aj dôvodom, prečo rebríček robíme to, aké sú úrady transparentné,“ dodal Šípoš s tým, že transparentnosť súvisí s tým, ako samosprávy hospodária, aké sú úspešné a ako zapájajú občanov do diania.

Skokanom je Vranov nad Topľou

Organizácia hodnotila 100 najväčších samospráv na Slovensku, pričom najväčšie slovenské mestá dosiahli v priemere len 47 bodov. „Aj nízka transparentnosť môže byť dôvodom, že občania sú k práci miest dlhodobo kritickí,“ povedal Šípoš.

Kým jedna tretina miest sa od posledného hodnotenia v roku 2012 zlepšila a jedna tretina stagnovala, tretina miest sa dokonca podľa TIS v otvorenosti zhoršila. „Najväčším skokanom je Vranov nad Topľou, ktorý sa dostal z chvosta rebríčka v roku 2012 až na tohtoročné siedme miesto,“ poznamenal Martin Kollárik z Transparency International Slovensko. Naopak, až o 54 miest si pohoršil Veľký Krtíš.

TIS samosprávy hodnotila v troch hlavných oblastiach, je to prístup k informáciám, financie a nakladanie s majetkom a oblasť rôzne, kam patrí napríklad etika či byty.

Najlepšou hodnotenou oblasťou je prístup k informáciám o práci úradu cez webové stránky samospráv a pomocou infožiadostí. Zverejňovanie materiálov na rokovanie zastupiteľstva či elektronická úradná tabuľa na stránke mesta je už dnes podľa TIS takmer štandardom.

„Za štyri roky sa strojnásobil počet miest s video alebo audio záznamami zo zastupiteľstiev, vítaný je aj viac ako stopercentný nárast počtu miest s etickým kódexom volených predstaviteľov,“ uviedla projektová koordinátorka TIS Katarína Klingová.

Úlohu zohrávajú aj webstránky miest

Naopak, najmenej transparentnou oblasťou zostáva predaj a prenájom majetku. Len 13 miest zo sto zverejňuje výsledky verejných obchodných súťaží na svojich internetových stránkach a len dve samosprávy kompletne zverejňujú zápisnice zo súťaží.

Mestá podľa hodnotenia stále zaostávajú aj v oblasti etiky a konfliktu záujmov, keď napríklad žiadne z hodnotených miest nemá zverejnené majetkové priznania poslancov a len niekoľko zverejňuje priznania primátorov. „Mestá by sa mali najviac zlepšiť pri predaji a prenájme majetku, ale aj v oblasti etiky,“ poznamenal šéf TIS Gabriel Šípoš.

Veľký vplyv na to, či sa občan dostane k informáciám, má aj to, akú má podobu webová stránka daného mesta. „Stretli sme sa s neprehľadnými a nelogickými sekciami či podsekciami,“ povedal novinárom Martin Kollárik.

Užívateľský a najlepší grafický web má bratislavská mestská časť Petržalka, kde sa občan k informáciám dostane na pár klikov. Dobrú stránku má takisto Považská Bystrica, ktorá zverejňuje informácie o bytovej politike, či mesto Malacky, na stránke ktorého sa ľudia dozvedia, koľko klientov, voľných miest či čakateľov majú sociálne zariadenia.

V priemere o šesť percent vyššie skóre v porovnaní s kandidátom ľavice dosiahli mestá s primátormi, ktorí vo voľbách 2010 kandidovali s podporou pravicových strán. Mestá, ktoré vedú nezávislí kandidáti, dosiahli priemerné skóre.

„V rebríčku uspeli lepšie väčšie mestá, čo súvisí s ich vyššou vzdelanostnou úrovňou, silnejšími médiami a následne aj s vyšším dopytom po transparentnosti,“ uzavrela projektová koordinátorka Transparency International Slovensko Katarína Klingová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gabriel Šípoš
Firmy a inštitúcie TIS Transparency International Slovensko