Milan Chautur: Pápež je zameraný viac prakticky ako teoreticky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Košický eparcha Milan Chautur
Košický eparcha Milan Chautur Foto: SITA

Čo očakávate od synody o rodine, ktorá začína dnes v Ríme?

Predovšetkým to, že sa budú riešiť praktické otázky , ktoré nastoľuje súčasná doba v pohľade na rodinu. Týchto otáznikov je dosť, ktoré potrebuje mladý človek vstupujúci do manželstva mať zodpovedané. A vieme, že súčasný Svätý Otec František je viac prakticky zameraný než teoreticky pozerajúci na aktuálne problémy.

Myslíte si, že synoda príde s návrhom na zjednodušenie procesu riešenia manželských káuz, o čom sa v súvislosti so synodou hovorí dosť často?

Do akej miery sa dá urýchliť manželský súdny proces v jednotlivých prípadoch je ťažko všeobecne odpovedať. Avšak s istotou sa dá hovoriť o tom, že Svätému Otcovi pôjde o také riešenia, ktoré nenechajú mladé rodiny na pochybách na dlhší čas.

Nemôžu sa prípadné riešenia vnímať ako „katolícky rozvod“?

V žiadnom prípade Cirkev nepôjde proti princípom, vyplývajúcim zo Svätého písma, skôr bude rozmýšľať o správnom pohľade na otázky ľudských konfliktov v manželstvách. No predovšetkým na to, za akých podmienok bolo to, ktoré manželstvo cirkevne ustanovené.

Mnohí tiež očakávajú od synody, že znovu zosobášení dostanú možnosť opäť pristupovať k sviatostiam.

Je samozrejme bolestnou skutočnosťou, ak v rodine rodičia odoženú dieťa od stola, ale stáva sa to vtedy, keď je potrebné dať dieťaťu najavo, že z jeho správaním čosi nie je v poriadku. Cirkev ako spoločenstvo tiež neteší fakt, že niektorí ľudia sú oddelení od eucharistického stola, ktorý znamená nielen spoločenstvo, ale aj duchovnú posilu. Pritom musí Cirkev dbať na fakt pohoršenia a tiež na upozornenie sv. apoštola Pavla: „Kto by teda jedol chlieb alebo pil Pánov kalich nehodne, previní sa proti Pánovmu telu a krvi.“ (1 Kor 11, 27)

Svätý Otec vyzýva, aby takýchto ľudí Cirkev sprevádzala.

Ak použijem ešte raz obraz dieťaťa , ktoré rodičia pošlú preč od spoločného stola pre jeho správanie, potom je potreba povedať, že aj toto je prejav rodičovskej starostlivosti a lásky. Cirkev ak aj niekoho nepustí k eucharistickému stolu, nemôže sa správať macošsky, ale na úrovni lásky prijímať, viesť dialóg, ukazovať cestu k trvalému spoločenstvu , ktoré je prospešné pre samotných manželov.

Aká forma je vhodná na takéto sprevádzanie?

Formu naznačuje dokument Magistéria Cirkvi o pastorácii rozvedených a znovu zosobášených. Základom je nenechať človeka osamoteného a vo vedomí nechceného dieťaťa. Lež dať mu vždy najavo to, že Cirkev ho zo svojho spoločenstva nevylučuje, ale v medziach dovolených mu sprístupňuje možnosť komunikácie s farským spoločenstvom, či inými spoločenstvami a hnutiami.

V nedeľu 5. októbra otvorí mimoriadnu Biskupskú synodu o rodine svätá omša v Bazilike sv. Petra v Ríme. Hlavným celebrantom bude pápež František. Svätý Otec zvolal zasadanie synody na termín 5. – 19. októbra 2014. Jej témou sú Pastoračné výzvy rodiny v kontexte evanjelizácie. Toto mimoriadne zasadnutie má byť prvou etapou prác synody a bude zamerané na definovanie súčasného stavu problematiky a otázok kladených v súvislosti s danou témou, vrátane otázok rozvedených a znovu zosobášených, zväzkov rovnakého pohlavia, domáceho násilia, zneužívania či rozpadu rodín. Druhou etapou má byť riadne generálne zasadnutie naplánované na rok 2015, ktoré má viesť k nachádzaniu operatívnych smerníc pre pastoráciu v rodinách.

Slovensko bude mať na synode dvoch zástupcov. Konferenciu biskupov Slovenska bude zastupovať Stanislav Zvolenský. Gréckokatolícku cirkev na synode bude reprezentovať predseda Rady hierarchov Ján Babjak.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pápež FrantišekStanislav Zvolenský