Na farme vo Svidníku, kde zabíjal antrax, opäť uhynula krava

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Krava kravy
Foto: ilustračné, SITA/Martin Havran

SVIDNÍK 6. októbra (WEBNOVINY) – Na súkromnej farme hovädzieho dobytka vo Svidníku, kde laboratórne výsledky u uhynutých kráv potvrdili sneť slezinnú (antrax), pribudla k trom uhynutým zvieratá koncom minulého týždňa štvrtá krava.

Laboratórne výsledky zatiaľ nie sú známe, ale príznaky nasvedčujú tomu, že pôjde tiež o antraxovú baktériu. Agentúre SITA to povedal riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku Michal Zozuľák.

Dobytok je v karanténe, na farmu je zakázaný vstup. Situáciu v stáde hodnotí veterinárny lekár ako stabilizovanú. Vo štvrtok by mali doraziť do Svidníka vakcíny. S preventívnym očkovaním chcú začať v pondelok 13. októbra.

Prvé dve uhynuté zvieratá našiel majiteľ farmy 27. septembra na pasienku v katastrálnom území mesta Svidník. Tretia krava z toho istého chovu zdochla o dva dni neskôr. Prítomnosť baktérie antaxu u nich potvrdil na základe odobratých vzoriek Štátny veterinárny ústave vo Zvolene.

V stáde je teraz 58 kusov kráv. Všetky majú za sebou liečbu antibiotikami. Dobytok chovali na mäso. V terajšej situácii platí prísny zákaz presunu dobytka z farmy a nie sú povolené ani žiadne porážky kráv. Inkubačná doba nákazy je 21 dní. Tá sa počíta od úhynu posledného kusa dobytka, teda od 3. októbra.

Zozuľák uviedol, že ide o nebezpečnú nákazu, ktorá je prenosná z chorého zvieraťa na človeka, preto sa musia dodržiavať prísne opatrenia. Naposledy antrax u zvierat potvrdili v okrese Svidník v roku 2010. V susednom okrese Stropkov s ním bojovali pred dvoma rokmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať