Pozastavenie eurofondov sa nedotklo rómskych projektov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Výdaj romovia
Výdajne potravín žnú u chudobných úspech. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 8. augusta (WEBNOVINY) – Pozastavenie platieb z Európskej únie sa nedotklo projektov z horizontálnej priority Marginalizované rómske komunity (HP MRK).

Agentúru SITA informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Ako ju doplnila Iveta Duchoňová z Kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, v rámci HP MRK boli podporené viaceré projekty.

Ide napríklad o podporu infraštruktúry vzdelávania marginalizovaných rómskych komunít – rekonštrukciu, rozšírenie či modernizáciu vybraných materských a základných škôl, podporu rómskych občianskych hliadok, nízkoprahových sociálnych služieb pre deti a rodiny z rómskych komunít, zdravotnú osvetu a poradenstvo v komunitách ako aj o projekt, ktorého úlohou je predchádzať neoprávnenému zaraďovaniu detí do špeciálnych škôl, celodenný systém vzdelávania a aktívne posilnenie základných škôl.

Vzdelanie a zamestnanosť pre Rómov

HP MRK je jednou zo štyroch horizontálnych priorít, ktoré definuje Národný strategický referenčný rámec 2007 – 2013. Zmyslom každej je zabezpečiť dosiahnutie pre ňu definovaného cieľa. V tomto prípade ide o zvýšenie zamestnanosti a úrovne vzdelania príslušníkov rómskych komunít a zlepšenie ich životných podmienok. Ich podpora je zameraná na štyri prioritné oblasti – vzdelávanie, zdravie, zamestnanosť a bývanie ako aj tri vzájomne súvisiace problémové okruhy – chudoba, diskriminácia a rodová rovnosť.

Ako informuje Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity na svojej stránke, „život rómskych komunít je poznačený zlým bývaním, nedostatočnou infraštruktúrou, nízkou zamestnanosťou a zamestnateľnosťou, nízkym vzdelaním, segregáciou a separáciou“. „Skúsenosti ukázali, že riešiť len jednu problematickú oblasť ich života nie je dostačujúce, keďže spolu súvisia a prelínajú sa,“ píše sa na stránke. Rezort vnútra vedomosť o pozastavení platieb na tieto projekty nemá.

Únia nám zadržiavala stovky miliónov eur

Európska komisia nám pre pozastavenie preplácania eurofondov k polovici tohto roka zadržiavala viac ako 413 miliónov eur. Priznal to úrad vlády a rezort financií v správe o čerpaní eurofondov ku koncu júna tohto roka, podľa ktorej v sledovanom období komisia prerušila lehoty pre platby až v deviatich z celkového počtu jedenástich operačných programov končiaceho sa programového obdobia rokov 2007 až 2013. Materiál, ktorý vláda v auguste schválila, tak potvrdzuje pozastavenie platieb celej škály eurofondov, o dôvodoch sa však v 40-stranovej správe nepíše.

Podľa medializovaných informácií komisia pozastavila preplácanie eurofondov na Slovensku ešte na jar tohto roka pre zásadné nedostatky v audite eurofondov na ministerstve financií. Komisia by mala na jeseň zhodnotiť, či sú opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov dostatočné a rozhodnúť o prípadnom odblokovaní platieb.

Ku koncu júna Európska komisia prerušila lehoty pre platby v operačných programoch Zdravotníctvo, Výskum a vývoj, Regionálny operačný program, Vzdelávanie, Doprava, Informatizácia spoločnosti, Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, Operačný program Bratislavský kraj a Technická pomoc. Čiastočne bol pozastavený aj program Zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia