Harabin nepochodil, voľba šéfky najvyššieho súdu je platná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najvyssi
ilustračné foto Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 7. októbra (WEBNOVINY) – O septembrovej voľbe šéfky Najvyššieho súdu SR v pondelok hovoril námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou.

Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa prokuratúry Andreja Predajňová. „Na základe pracovného rokovania námestník generálneho prokurátora nezistil zákonné dôvody na konanie prokuratúry z úradnej povinnosti v trestnej ani netrestnej oblasti,“ zdôraznila. Hovorkyňa zároveň spresnila, že „generálna prokuratúra bude konať štandardným zákonným spôsobom v prípade doručenia akéhokoľvek kvalifikovaného podania súvisiaceho s touto vecou“.

Minulý týždeň bývalý predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin spochybnil voľbu novej šéfky tohto súdu Daniely Švecovej. Pre agentúru SITA uviedol, že voľba bola zmanipulovaná. Mali by ju preto podľa neho vyhlásiť za neplatnú a vyvodiť aj trestnoprávnu zodpovednosť. Predsedníčka súdnej rady Bajánková v reakcii na jeho tvrdenie uviedla, že „voľby prebehli v súlade s volebným poriadkom“. „Zápisnica je voľne dostupná na internete,“ dodala Bajánková.

Pripomenula, že po voľbe nikto s členov súdnej rady ani z kandidátov nevzniesol námietky. Nová predsedníčka NS SR Daniela Švecová po svojom menovaní do funkcie pre médiá uviedla, že „samostatná skutočnosť, že som bola menovaná, odstraňuje všetky rozpory. Myslím, že všetko je v poriadku a v súlade s právnou úpravou“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniela ŠvecováPeter ŠufliarskyŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SRSúdna rada SR