Vláda mala podľa KDH dávno odbremeniť Žilinu od jarma za Kiu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kórejská dedina v Krasňanoch pre manažérov automobilky Kia
Kórejskú dedinu postavilo mesto Žilina ešte v roku 2006 za 17 a pol milióna eur pre manažérov automobilky Kia. V uzavretom a kamerami monitorovanom areáli majú okrem siedmich bytoviek a deviatich rodinných domov k dispozícii aj spoločenskú budovu s jedálňou či tenisové kurty. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 8. októbra (WEBNOVINY) – Princíp spravodlivosti pri správe vecí verejných je podľa podpredsedu KDH Petra Belinského potrebný asi tak ako princíp solidárnosti, a preto Žilinčania nesmú znášať náklady za investíciu Kia, keď výhody z nej má celé Slovensko.

Ako povedal Belinský v utorok pre agentúru SITA, už dávno mala vláda odbremeniť občanov Žiliny od ťažkého jarma, ktoré bolo neférové. „Preto zasadnutie vlády v Žiline beriem ako akt nápravy obrovskej krivdy a neférovosti. Verím, že to nie je predvolebná kortešačka pána Igora Chomu,“ povedal Belinský. Choma i Belinský kandidujú v novembrových voľbách na post primátora Žiliny.

Choma sa pokúsi vybaviť ďalší odklad splatenia dlhu

Problémy Žiliny s predajom kórejskej dediny a splatenia dlhu štátu bude v stredu na svojom výjazdovom rokovaní v Žiline riešiť vláda. Mesto potrebuje sedem bytoviek a deväť rodinných domov v desať kilometrov vzdialenej obci Krasňany čo najvýhodnejšie predať do konca roka, dovtedy by totiž malo štátu vrátiť 17 a pol milióna eur, za ktoré dedinu v roku 2006 postavilo pre manažérov automobilky Kia.

Vo verejnej obchodnej súťaži s vyvolávacou cenou 14 miliónov eur sa to však Žiline v septembri nepodarilo a Choma už avizoval, že sa bude snažiť vo vláde vybaviť ďalší odklad splatenia dlhu alebo sa celú kórejskú dedinu pokúsi previesť na štát.

Obrazom: Obytný komplex v Krasňanoch

V kórejskej dedine býva sto manažérov

V septembri sa skončila päťročná nájomná zmluva medzi spoločnosťou Obytný súbor Krasňany a spoločnosťou Kia Motors Slovakia. Automobilka Kia ešte začiatkom roka potvrdila záujem o kúpu dediny, ale podmienila ho predajnou cenou a podľa žilinskej radnice bola ochotná zaplatiť len polovicu z investovaných 17,5 milióna eur.

V kórejskej dedine v Krasňanoch býva približne sto manažérov automobilky Kia. V uzavretom a kamerami monitorovanom areáli majú okrem siedmich bytoviek a deviatich rodinných domov k dispozícii aj spoločenskú budovu s jedálňou či tenisové kurty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieKiaVláda SR