Harabin nepodá sám podnet na prokuratúru pre voľbu Švecovej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Harabin
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin na TB o disciplinárnych podnetoch na ústavných sudcov. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 8. októbra (WEBNOVINY) – Štefan Harabin nepodá sám na prokuratúru podnet v súvislosti s voľbou predsedníčky Najvyššieho súdu SR. Tvrdí, že septembrová voľba bola zmanipulovaná a prokuratúra má konať.

„Ja sa nemienim vyjadrovať, či je prokuratúra kvalifikovaný, resp. nekvalifikovaný orgán,“ uviedol v reakcii na vyjadrenie prokuratúry, že nezistili v tejto veci zákonné dôvody na konanie prokuratúry z úradnej povinnosti v trestnej ani netrestnej oblasti.

Prokuratúra má konať aj bez kvalifikovaného podnetu

Generálna prokuratúra bude konať štandardným zákonným spôsobom v prípade doručenia akéhokoľvek kvalifikovaného podania súvisiaceho s touto voľbou, informovala v pondelok hovorkyňa Andrea Predajňová..

„Prokuratúra má povinnosť konať ex offo aj bez toho, že dostane kvalifikovaný podnet. Ústava predpokladá, že ide o právne kvalifikovaný štátny orgán. V iných prípadoch napr. daňového úniku, vraždy, lúpeže alebo inej nezákonnosti koná prokuratúra bez kvalifikovaného podnetu,“ zdôraznil.

Harabin v súvislosti s voľbou šéfky Najvyššieho súdu SR tvrdí, že člen Súdnej rady SR na rozdiel od občana v parlamentných voľbách má zákonnú povinnosť hlasovať. „Volebná komisia, hoci bola povinná, do zápisnice neuviedla, ktorí dvaja členovia neodovzdali hlasovací lístok, resp. ho odovzdali, ale volebná komisia ich vybrala z urny, pretože boli neoznačené, alebo z iných dôvodov, prípadne nevyzvala nehlasujúcich členov, aby si splnili zákonnú povinnosť hlasovať, neexistoval diskrétny priestor pre úpravu hlasovacieho lístka“ zopakoval.

Zápisnica z volieb je dostupná na internete

Toto sú pre Harabina nezodpovedané otázky, ktoré robia „voľbu zjavne nezákonnú i v nadväznosti na to, že šiesti členovia Súdnej rady SR za vládu a parlament boli u ministra spravodlivosti na jeho pozvanie, ráno tesne pred touto voľbou“. Predsedníčka Súdnej rady SR hrubo porušila svoje povinnosti, keď neodstránila tieto nezákonnosti, resp. ich nežiadala odstrániť ani od volebnej komisie, dodal.

„Snahu o väčšiu dôveryhodnosť v súdnictve začínajú volebným podvodom,“ vyhlásil. „Na tento mimoriadne nebezpečný trend som verejne poukázal, lebo takéto hlasovacie podvody a manipulácie sa môžu udiať aj v budúcnosti a môžu sa negatívne dotknúť ktoréhokoľvek sudcu,“ uviedol Harabin.

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková minulý týždeň v reakcii na Harabinove obvinenia uviedla, že „voľby prebehli v súlade s volebným poriadkom. Zápisnica je voľne dostupná na internete“. Pripomenula, že po voľbe nikto z členov súdnej rady ani z kandidátov nevzniesol námietky.

Nová predsedníčka NS SR Daniela Švecová po svojom menovaní do funkcie pre médiá uviedla, že „samotná skutočnosť, že bola menovaná, odstraňuje všetky rozpory. Myslím, že všetko je v poriadku a v súlade s právnou úpravou“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniela ŠvecováJana BajánkováŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SRNS Najvyšší súd SRSúdna rada SR