SDKÚ spasili peniaze od ľudí blízkych Kmotríkovi a Poórovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SDKÚ vyvesilo v parlamente petíciu
SDKÚ-DS chce brániť druhý pilier aj preto, že cíti podporu občanov. Petíciu za zachovanie druhého dôchodkového piliera, ktorú iniciujú opozičné subjekty, už podpísalo viac ako 80-tisíc ľudí. Bratislava, 6. august 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 8. októbra (WEBNOVINY) – Bývalý pokladník SDKÚ-DS Ondrej Matej priznal, že si na záruku za dlhy strany požičal.

„Bola to normálna pôžička od ľudí, s ktorými som sa dlho poznal,“ potvrdil v rozhovore pre denník Sme Matej s tým, že sa za dlhy strany zaručil pol miliónom eur. Získal ich od právnika podnikateľa Ivana Kmotríka Dušana Repáka a firmy blízkej Vladimírovi Poórovi.

Matej zháňal peniaze po kamarátskej linke

SDKÚ-DS od parlamentných volieb ťažia úvery, ktoré si v Privatbanke zo skupiny Penta zobralo ešte minulé vedenie. Pre zlý volebný výsledok strana vrátila len časť, dva milióny spláca zo štátnych príspevkov. Za Matejovu záruku údajne banka strane zlepšila úrokovú sadzbu. Matej ako financmajster SDKÚ v roku 2012 vystriedal Igora Kuceja, ktorý dovtedy za časť dlhov tiež ručil vlastným majetkom.

Potrebných 500-tisíc eur na účtoch svojej firmy Eplfinance nemal, poohliadol sa teda po pôžičke. „Išiel som po kamarátskej linke. S pánom Repákom sa poznám z lezenia v horách“.

Kmotríkov právnik mu poskytol polovicu sumy, pre druhú oslovil architekta Pavla Adamca, ktorému vraj v roku 2007 pomáhal rozbehnúť obchodné centrum Max v Prešove. Adamec peniaze poslal cez spoločnosť City-Arena, blízku Poórovi. S trnavským podnikateľom sedí aj v ďalších firmách vrátane nákupných centier Max, ktoré spomína Matej.

SDKÚ hrozil krach

Bývalý pokladník strany tvrdí, že Repákove a Adamcove prepojenia na vplyvných podnikateľov neskúmal. „Zachraňovali sme SDKÚ pred krachom, to bolo pre mňa prioritné a nemal som potuchu, že by za tým mali byť záujmy týchto dvoch“.

Repák a Adamec pokladníkovi požičali za veľmi nízke úroky 0,15 a 1,21 percenta ročne. „Ak to riešite kamarátsky, bavíte sa aj o nižších úrokoch, na tom nie je nič zlé,“ obhajuje sa Matej.

O tom, že Kmotrík ani Poór sa v SDKÚ neangažujú, svedčí podľa neho fakt, že väčšinu pôžičiek už splatil. Hovorí, že čiastočne z toho, čo Eplfinance zarobil, čiastočne z osobného majetku, ktorý rozpredal. Za dlhy strany dnes vraj ručí takmer výhradne svojimi peniazmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ondrej Matej
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana