V KDH je rozklad, súdi Paška a voľby šéfa do NKÚ nevypíše

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pavol Hrušovský, Ján Figeľ
Prípadnú kandidatúru Pavla Hrušovského (vpravo) za šéfa NKÚ nepodporila ani opozícia. Foto: archívne, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 8. októbra (WEBNOVINY) – Predseda NR SR Pavol Paška neplánuje počas októbrovej schôdze parlamentu vypísať voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

V KDH prebieha podľa Pašku rozklad

Ako povedal v stredu novinárom, nezaregistroval totiž žiadny návrh opozície na kandidáta. „Aj horúci kandidáti KDH ochladli v rámci vnútrostraníckeho boja. Aj relatívne stabilné KDH sa dostalo do vnútrostraníckych problémov. Určite vnímate boj o predsedu poslaneckého klubu a podpredsedu hnutia,“ uviedol Paška. Podľa neho totiž už aj v KDH prebieha rozklad a v hnutí sú viaceré skupiny.

„Nebudem dehonestovať tento inštitút vypisovaním volieb, ak opozícia nie je schopná ponúknuť relevantného kandidáta,“ konštatoval.

Prípadnú kandidatúru Pavla Hrušovského nepodporila ani opozícia. Jednou z podmienok Smeru-SD je, aby sa na kandidátovi na šéfa NKÚ dohodla aspoň časť opozície.

Jasovský presluhuje vyše dvoch rokov

Na čele NKÚ už viac ako dva roky po skončení svojho funkčného obdobia presluhuje predseda Ján Jasovský. Podľa Pašku je vysoko pravdepodobné, že Jasovský zostane vo funkcii aj druhé funkčné obdobie. Keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.

Paška zároveň pripomenul, že Jasovský bol kedysi kandidát vtedajšej opozície (HZDS – poznámka SITA) a nebol nominantom Smeru-SD. Podľa Pašku post predsedu NKÚ patrí opozícii. Paška vyzval opozíciu nech dá kandidáta, ktorý bude spĺňať odborné a ľudské predpoklady. „Chvíľu sa javilo, že KDH je schopné niekoho vygenerovať. Tento inštitút ukázal, ako je pravica rozbitá a roztrieštená a nie je schopná riešiť elementárne personálne akty. Aj KDH sa pomaly ocitlo na prahu rozkladu. Beží tam boj. Je tam krídlo z Nitry, krídlo z východu, Ján Figeľ,“ dodal Paška.

Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer-SD a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér neskôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral.

Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico pripustil možnosť, že jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ-DS). Ako tretiu možnosť premiér ponúkol výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta RadičováJán JasovskýPavol Paška
Firmy a inštitúcie NKÚ Najvyšší kontrolný úrad