Harabin kandiduje do súdnej rady, jeho súperom bude Čimo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Sobranciach volia šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu
Súčasný predseda súdnej rady a najvyššieho súdu Štefan Harabin počas zasadnutia Súdnej rady SR, ktorej členovia volia nového šéfa Najvyššieho súdu SR. Sobrance, 19. máj, 2014. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 8. októbra (WEBNOVINY) – O miesto v Súdnej rade SR sa bude v novembrovej voľbe uchádzať aj Štefan Harabin. Agentúre SITA to potvrdili v Kancelárii Súdnej rady SR.

Návrh s jeho kandidatúrou predložilo v stredu 10 sudcov Najvyššieho súdu SR. Miesto v tomto orgáne zostalo voľné po septembrovej zmene ústavy, ktorá oddelila funkciu predsedu najvyššieho súdu a šéfa Súdnej rady SR. V minulosti túto pozíciu zastával práve Harabin.

Harabinovým protikandidátom bude Dušan Čimo. Agentúre SITA jeho kandidatúru potvrdila predsedníčka združenia Za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková. Novembrová voľba bude podľa nej akýmsi „lakmusovým papierikom, v akom stave je sudcovský zbor na Slovensku“. „Bude to súboj princípov. My nelobujeme, nešpekulujeme,“ dodala. Javorčíková zdôraznila, že Čimo už bol členom rady a plne sa osvedčil.

Pri rozhodovaní brali do úvahy aj jeho účelové odvolanie. Čimo bolo členom Súdnej rady SR od roku 2012. V rade bol zástupcom parlamentu a návrh na jeho zvolenie predložil Kamil Homoľa z SDKÚ-DS. V septembri, pred voľbou predsedníčky Najvyššieho súdu SR, ho súčasný parlament odvolal a nahradil nominantom Smeru Ján Slovinský.

Sudcovia budú voliť svojho deviateho zástupcu v súdnej rade 25. novembra. Kandidátov treba predložiť do 13. októbra. Návrhy môžu podávať sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov alebo najmenej desať sudcov. O svojom ďalšom zástupcovi v tomto orgáne môže rozhodovať 1400 sudcov. Okrem deviatich členov volených sudcami sú v rade traja zástupcovia zvolení parlamentom, traja vládou a troch členov deleguje prezident.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan ČimoŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SRSúdna rada SR