Obrazom: Najlepšie architektonické diela ocenili CE·ZA·AR-mi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poznáme nominácie na cenu architektúry CE.ZA.AR 2014
IST - Rodinný dom (Čunovo), ktorého autormi sú Peter Jurkovič, Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, je medzi nominovanými XIII. ročníka Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru - CE.ZA.AR 2014 v kategórii Rodinné domy. Bratislava, 24. september 2014. Foto: SITA/Peter Jurkovič

BRATISLAVA 9. októbra (WEBNOVINY) – Ôsmy ročník Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru CE.ZA.AR má svojich majiteľov. CE.ZA.AR 2014 vyvrcholil v stredu 8. októbra večer v bratislavskej Starej tržnici slávnostným odovzdaním sošiek víťazom.

Ako agentúru SITA za organizátorov súťaže informovala architektka Broňa Tarnócy, ocenenie CE.ZA.AR sa udeľuje každoročne v šiestich kategóriách: rodinné domy, bytové domy, občianske a priemyselné budovy, rekonštrukcia a obnova budov, interiér a exteriér.

„Úlohou ocenenia CE.ZA.AR je zdôrazniť kultúrnu hodnotu architektonických diel, podporovať excelentnosť profesionálnych výkonov architektov, poukázať na kvalitu budovaného životného prostredia a predovšetkým kultivovať verejné povedomie o architektúre ako takej,“ informovala.

O víťazoch rozhodovala medzinárodná odborná porota

O víťazoch rozhodovala medzinárodná odborná porota v zložení Marlies Breuss (architektka, Rakúsko), Maxime Enrico (architekt, Francúzsko), Martin Jančok (architekt, Slovensko), Osamu Okamura (architekt, Česká republika), Ivan Ostrochovský (producent, režisér, SR), Yan Roche (architekt, Francúzsko) a Peter Vitko (architekt, SR).

Obrazom: Nominácie na ceny CE.ZA.AR 2014

Bronzový domček CE.ZA.AR-a, sošku od sochára Jána Hoffstädtera si tento rok prevzali v kategórii Rodinné domy za projekt IST – Rodinný dom v Čunove autori Peter Jurkovič, Lukáš Kordík a Štefan Polakovič. Pri tvorbe projektu vychádzali z princípov ľudovej architektúry, ktoré sú stále aktuálne najmä v oblasti ekológie. Medzi bytovými domami vyhral panelák v Rimavskej Sobote od tímu Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Peter Jurkovič, Roman Halmi, Jana Benková, Ivan Príkopský a Katarína Príkopská. Ich rekonštrukcia výrazne zmenila byty ako i okolie bytovky.

Medzi občianskymi a priemyselnými budovami vyhral projekt Kasárne Kulturpark Košice, pod ktorý sa podpísali Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Gabriel Boženík, Marcel Benčík, Milan Vlček a Silvia Šillová. Tímu autorov sa podarilo premeniť areál pôvodných rakúsko-uhorských kasární z 19. storočia na nové multižánrové kultúrne centrum, pričom celému projektu dali aj silný environmentálny rozmer. Kasárne Kulturpark Košice bodovali tiež v kategórii Exteriér. Dielo totiž zmenilo pôvodne uzavretý a pre bežného človeka neprístupný vojenský komplex na otvorený mestský priestor, ktorý tvorí park a nové námestie.

Poznáme nominácie na cenu architektúry CE.ZA.AR 2014
Foto: SITA/Robo Kočan,Jaroslav Vaľko,Ján Tekeľ

CE.ZA.AR-a 2014 získal v kategórii rekonštrukcia a obnova budov Martin Kusý ml. za rekreačný dom v Partizánskej Ľupči. Kamenný dom z prelomu 17. a 18. storočia sa mu podarilo adaptovať na rekreačné účely pri zachovaní jej pôvodného charakteru a zároveň s presahom do súčasnosti. Cenu za interiér udelili architektonickému dielu LOFT v centre Bratislavy od autorov Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Samuel Zeman a Jana Benková. LOFT zaujal tým, že ide o otvorený priestor, ktorý v sebe kombinuje časti starej a novej dispozície a dáva im novú funkčnosť.

Poznáme nominácie na cenu architektúry CE.ZA.AR 2014
Foto: SITA/Andrej Šutek,Sergej Michalič a kol.

Udelili aj Cenu verejnosti

Okrem týchto oficiálnych víťazov udelili aj Cenu verejnosti, ktorú na základe internetového hlasovania na webstránke Hospodárskych novín získalo dielo Cyklomost slobody. Na Cyklomoste slobody, ktorý spája rakúsky Schlosshof a mestskú časť Bratislavy Devínska Nová Ves spolupracoval autor Milan Beláček so Zoltánom Agóczom a Ľubošom Rojkom ako aj Igorom Ščipákom (3D vizualizácia). Ich hlavným zámerom bolo obnoviť historickú cestu, ktorá spájala Schlosshof na rakúskej strane a Devínsku Novú Ves na slovenskej strane až do roku 1945.

Poznáme nominácie na cenu architektúry CE.ZA.AR 2014
Foto: SITA/Milan Beláček

Porota vybrala z celkového počtu 101 prihlásených architektonických diel 23 semifinálových diel. Z nich na základe osobnej obhliadky napokon zvolila 17 nominácií. Predseda Slovenskej komory architektov, architekt Imrich Pleidel tvrdí, že rekordný počet 101 prihlásených diel do 13. ročníka CE.ZA.AR milo prekvapil. „Napriek neutíchajúcej kríze je architektonická scéna živá, možno viac sa orientujúca na menšie a prepracovanejšie zadania,“ citovala Imricha Pleidela v tlačovej správe z ocenení Broňa Tarnócy.

Projektová manažérka ceny Oľga Miháliková pripomenula, že hlavným poslaním Ceny za architektúru Slovenskej komory architektov CE.ZA.AR je priblíženie tvorby slovenských architektov a zvýšenie povedomia o architektúre. V tomto duchu sa po prvý raz v histórii ceny podarilo dostať jej nominácie na televízne obrazovky. Vďaka spolupráci s RTVS sa na televíznej Dvojke prezentovali nominácie v cykle CE.ZA.AR 2014 – Týždeň súčasnej slovenskej architektúry. Viac informácií o cene možno nájsť na jej webstránke http://www.ce-za-ar.sk a na webstránke Slovenskej komory architektov http://www.komarch.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Vlček