Na dlh Žiliny sa zložia nevoliči Smeru, tvrdí Žitňanská

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kórejská dedina v Krasňanoch pre manažérov automobilky Kia
Kórejskú dedinu postavilo mesto Žilina ešte v roku 2006 za 17 a pol milióna eur pre manažérov automobilky Kia. V uzavretom a kamerami monitorovanom areáli majú okrem siedmich bytoviek a deviatich rodinných domov k dispozícii aj spoločenskú budovu s jedálňou či tenisové kurty. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 9. októbra (WEBNOVINY) – Na dlh Žiliny sa poskladajú tí obyvatelia miest, ktoré si dovolili nezvoliť za primátora kandidáta Smeru. Vyhlásila to poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd) v reakcii na stredajšie rozhodnutie vlády odpustiť Žiline 17 a polmiliónový dlh.

Premiér Robert Fico (Smer) uznesenie kabinetu komentoval s tým, že je dobré, keď má primátor a predseda samosprávneho kraja napojenie na vládne štruktúry alebo štruktúry národnej rady. Primátor Žiliny Igor Choma je zároveň poslancom parlamentu za Smer.

Žitňanská hovorí o politickom vydieraní

„Tieto slová Roberta Fica sú z môjho pohľadu obyčajným politickým vydieraním, pričom na dlh Žiliny sa dnes poskladajú obyvatelia miest, ktoré si dovolili nezvoliť za primátora kandidáta Smeru. Vôbec nie je dôležité, aby primátori mali napojenie na vládne štruktúry, dôležité je, aby sme mali vládu, ktorá dokáže potlačiť stranícke chúťky a nastaviť transparentné pravidlá,“ píše Žitňanská v tlačovej správe.

Obrazom: Kórejská dedina v Krasňanoch

Smer však podľa nej takouto stranou nie je. „A to nie preto, že by na takéto pravidlá nemali odbornú kapacitu, ale preto, že spôsob ich vnímania sveta a vzor ich politiky je Putinovo Rusko, kde má človek hodnotu len vtedy, keď sa správa podľa želaní vodcu,“ dodala poslankyňa.

Dedinu postavili pre manažérov automobilky Kia

Vláda v stredu na výjazdovom rokovaní v Žiline schválila uznesenie, ktoré pre Žilinu znamená odpustenie 17 a polmiliónového dlhu za kórejskú dedinu v Krasňanoch. Žilinskej radnici sa sedem bytoviek a deväť rodinných domov, ktoré postavila v roku 2006 pre manažérov automobilky Kia, nepodarilo predať a štátu tak dlhodobo najzadlženejšie mesto na Slovensku nemalo z čoho vrátiť peniaze, ktoré dostalo na jej výstavbu.

Prijatím uznesenia vlády začne mesto spolupracovať s ministerstvami hospodárstva a financií na prevode obytného súboru do vlastníctva štátu.

„Chceme mestu Žilina pomôcť. A tu sa ukazuje, aké je nevyhnutné spolupracovať, aké je nevyhnutné, aby primátor a predseda samosprávneho kraja mali napojenie na vládne štruktúry alebo štruktúry Národnej rady SR. A práve takéto prepojenie, že pán primátor je súčasne aj poslancom NR SR, ale aj to, že sme spoločná politická štruktúra, umožnilo prijať takéto rozhodnutia, inak by tieto rozhodnutia boli prijímané veľmi ťažko,“ povedal predseda vlády Robert Fico.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor ChomaLucia ŽitňanskáRobert Fico
Firmy a inštitúcie KiaVláda SR