Opozícia ide odvolávať Richtera, pozve aj europoslancov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Richter
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 9. októbra (WEBNOVINY) – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter bude čeliť odvolávaniu. Návrh na vyslovenie nedôvery Richterovi podal v stredu do parlamentu nezaradený poslanec Alojz Hlina. Podnet na odvolanie podpísalo 36 poslancov všetkých opozičných strán. Na zvolanie mimoriadnej schôdze stačí 30 poslaneckých podpisov.

Opozícia chce Richtera zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU. „To, že sa postavíme proti zneužívaniu eurofondov v parlamente, bude signálom aj pre Európsku úniu, že to myslíme vážne,“ uviedol vo štvrtok pre agentúru SITA Hlina. Na mimoriadnu schôdzu podľa jeho slov plánujú pozvať aj slovenských europoslancov a zástupcov Európskej komisie na Slovensku.

Na mimoriadnu schôdzu podľa jeho slov plánujú pozvať aj slovenských europoslancov a zástupcov Európskej komisie na Slovensku. Hlina potom, ako opozícia odštartovala prvé kolo komunikácie s europoslancami a zastúpením EK na Slovensku, potvrdil, že účasť na Richterovom odvolávaní predbežne odobril europoslanec a predseda SaS Richard Sulík.

Opozícia hovorí o tunelovaní obludných rozmerov

Zistenia Konzervatívneho inštitútu o extrémnej úspešnosti spoločnosti Star EU pri čerpaní eurofondov, ktorú pred niekoľkými rokmi odporúčal starostom vtedajší generálny manažér Smeru-SD Richter, vypovedajú podľa opozičných poslancov o existencii ďalšej tunelárskej schémy obludných rozmerov.

„To, že nám dnes Európska únia zadržuje vyplatenie eurofondov za ťažké milióny eur, je práve dôsledok takýchto praktík. Niekto v tomto štáte nadobudol presvedčenie, že zdroje Európskej únie sú tu v prvom rade na to, aby sa rozkradli. V tomto obore sú smeráci veľmi vynaliezaví a bez zábran,“ povedal pred časom predseda SaS a europoslanec Richard Sulík.

Odvolávenie bude v nočných hodinách, avizoval Paška

Hlina rezortu práce a sociálnych vecí zároveň vyčíta, že dotáciu na zamestnanosť mladých za vytvorenie štyroch pracovných miest vo výške 23-tisíc eur dostal aj exekútorský úrad vedený Rudolfom Krutým. Ten predtým, ako sa stal exekútorom, pracoval v nebankovej spoločnosti Pohotovosť a neskôr túto spoločnosť ako exekútor zastupoval.

Predseda parlamentu Pavol Paška avizoval, že ak príde návrh na odvolanie člena vlády, zvolá ho na nočné hodiny. „Uvidíme, či to bude v noci alebo nie. Nemyslím si, že nočné zasadnutie k tak dôležitým témam je správne,“ konštatoval Hlina.

Opozičný poslanec Pašku zároveň prostredníctvom blogu i memoranda upozornil na to, že zasadať sa môže aj pred košickou vilou predsedu národnej rady. „V prípade, že prebehne nočné zasadnutie o odvolávaní ministra Jána Richtera v parlamente, tak rovnako prebehne i nočné zasadnutie Výboru za krajšie Košice a ochranu pred úžerníkmi pred jeho vilou v mestskom parku v Košiciach. Tak, ako je predpoklad, že rokovanie o odvolávaní Jána Richtera bude búrlivé, existuje rovnako predpoklad, že i zasadnutie Výboru za krajšie Košice a ochranu pred úžerníkmi bude búrlivé,“ uvádza Hlina.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaJán RichterPavol PaškaRichard Sulík
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky