Stíhanie za Procházkovu kampaň začala polícia s chybami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prochazka
Zakladateľ strany Sieť Radoslav Procházka. Foto: SITA/Jozef Jarošík

BRATISLAVA 9. októbra (WEBNOVINY) – Prokuratúra zrušila policajné uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci financovania prezidentskej kampane Radoslava Procházku. „Bolo zrušené z dôvodu procesných pochybení v rámci vydávania tohto uznesenia,“ povedal pre agentúru SITA prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek.

„Znamená to v podstate len to, že orgány činné v trestnom konaní musia opätovne preskúmať podklady, ktoré majú na vydanie rozhodnutia a opätovne rozhodnúť,“ dodal. Informáciu o tom priniesol portál Aktuálne.sk.

Video: Nahrávka Igora Matoviča s Radoslavom Procházkom

Prokurátor trestné stíhanie nezastavil

Hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová upozornila, že dozorujúci prokurátor v tomto prípade trestné stíhanie nezastavil, bolo len zrušené uznesenie vyšetrovateľa, ktorý v tejto veci začal trestné stíhanie. „Rozhodnutie vyšetrovateľa bolo v rozpore so zákonom. Aktuálne je trestné konanie v štádiu konania pred začatím trestného stíhania a vyšetrovateľ je povinný podľa Trestného poriadku vo veci opätovne konať a rozhodnúť v zákonnej lehote,“ uviedla Predajňová.

Vyšetrovateľ dostal teraz od prokurátora pokyn zabezpečiť konkrétne písomné podklady do vyšetrovacieho spisu a tiež lehotu, do ktorej má v prípade opätovne rozhodnúť. V súvislosti s kauzou okolo Procházkovej kampane začala polícia v septembri trestné stíhanie vo veci podozrenia z prípravy trestného činu skrátenia dane a poistného. Nikoho konkrétneho neobvinili. Policajný prezident Tibor Gašpar 24. septembra vyhlásil, že nasledovať by mali štandardné vyšetrovacie úkony, čiže výsluchy, prípadne expertízne skúmania.

Kauzu rozpútala nahrávka Igora Matoviča

Aktuálne.sk pripomenulo, že kauza vypukla v júni, keď šéf OĽaNO Igor Matovič prišiel s informáciou, že prezidentský kandidát a dnešný šéf Siete Procházka si chcel u neho vybaviť inzerciu bez dokladov. Najprv Procházku vyzval na test na detektore lži, neskôr prišiel s nahrávkou rozhovoru.

Oboch aktérov už v tejto súvislosti ešte pred začatím trestného konania vypočuli na generálnej prokuratúre. Tá prípad posunula na políciu. Procházka pred časom aktívny postup prokuratúry privítal. „Má plnú dôveru, že príslušné orgány vec vyšetria,“ reagoval hovorca Siete Ján Orlovský. Pokiaľ ide o nahrávku, šéf Siete priznal, že hlas je jeho. Tvrdí však, že je prestrihaná tak, aby mu uškodila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor MatovičRadoslav ProcházkaTibor Gašpar