Prvé elektrobusy na Slovensku môžu využívať Košičania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Bratislave testujú elektrobus
Elektrobus spoločnosti ROSERO počas prezentácie vo vozovni Dopravného podniku Bratislava. Bratislava, 12. február 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

KOŠICE 9. októbra (WEBNOVINY) – Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) vo štvrtok ako prvý na Slovensku slávnostne uviedol do prevádzky elektrické autobusy do košickej mestskej hromadnej dopravy. „Košice sa tak zaradili medzi moderné európske mestá, ktoré podporujú ekologickú dopravu,“ uviedla hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Michaela Karaffová.

Ide o päť elektrobusov SOR, ktoré sú trojdverové a nízkopodlažné. Poháňa ich elektromotor s výkonom 120 kW. Vo vozidle je 20 miest na sedenie. Cena jedného elektrobusu je 362 000 eur. Dobíjaciu stanicu pre elektrické autobusy postavila Východoslovenská energetika, a. s., v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. Ako dlhoročný hráč na poli e-mobility poskytol dopravnému podniku aj know-how a podporu pri zavádzaní elektrobusov v Košiciach.

Mesto Košice, Východoslovenská energetika a Slovenská asociácia pre elektromobilitu podpísali koncom septembra aj memorandum o podpore e-mobility. Cieľom je rozvoj elektromobility a využívanie pozitívnych efektov na území mesta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať