Poslanci neodobrili návrh o školských bufetoch a automatoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Automat sladkosti kola
Poslankyňa Zmajokovičová chce zakázať na školách automaty na sladkosti. (ilustračné foto) Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. októbra (WEBNOVINY) – Poslanci školského parlamentného výboru vo štvrtok neodobrili návrh novely školského zákona, ktorým chce podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) obmedziť predaj niektorých potravín v školských bufetoch a automatoch. Opoziční poslanci sa zhodli, že zámer ako taký zlý nie je, Zmajkovičovej však vyčítali množstvo chýb v návrhu. Opoziční poslanci sa pri hlasovaní zdržali hlasovania a päť prítomných poslancov vládnej strany nestačilo na to, aby návrh výbor pre vzdelávanie odobril.

Zákon nepodporí ani Potravinárska komora Slovenska

Poslankyňa Eva Horváthová (OĽaNO) pripomenula, že návrh vyvolal pomerne búrlivú diskusiu v spoločnosti. Proti jeho schváleniu je napríklad aj Potravinárska komora Slovenska. „Oceňujem, že chcete problematiku nejakým spôsobom riešiť, ale toto nie je ten spôsob, kde by sme sa mali hýbať v zdravom životnom štýle,“ uviedla Horváthová. Poslankyňa za OĽaNO podpredsedníčke parlamentu napríklad vyčíta aj to, že zakazuje v bufetoch predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, čo ale nie je presne definované.

„Tam môžu byť aj napríklad balené šaláty alebo zmiešané surové ovocie,“ upozornila poslankyňa za OĽaNO. Horváthová tiež poukázala na to, že Zmajkovičová v bufetoch nechce potraviny s vyšším obsahom soli, čo majú napríklad aj niektoré tavené syry, ale aj niektoré tmavé pečivo. „Dotkne sa to teda aj tých výrobkov, ktoré nie sú vyslovene škodlivé pre deti,“ dodala Horváthová. Tá vyčítala Zmajkovičovej aj viaceré pochybenia legislatívneho charakteru.

Ku kritike sa pridal i poslanec SaS Peter Osuský. Podľa neho návrh upravuje to, čo je už dávno obsiahnuté v iných zákonoch. „Zákaz predaja alkoholu a tabakových výrobkov maloletým je všeobecne známy. Toto sa mi zdá redundantné, aby toto bolo v školskom predpise,“ hovorí Osuský. Okrem toho podľa neho upravenie pätiny dennej dávky stravy, ktorú predstavuje školská desiata, žiakov od obezity nezachráni.

Beblavému sa prevedenie zákona nepáči

„Tento návrh zákona, akokoľvek na prvý pohľad podporuje zdravý životný štýl, je vo svojej podstate zbytočný,“ doplnil. Nezaradenému poslancovi Miroslavovi Beblavému neprekážal zámer zákona, ale jeho prevedenie. „Kvalita prevedenia tohto zákona je veľmi zlá. Keď niekto predloží takúto dôležitú vec a napriek tomu predloží niečo, čo má taká zásadné legislatívne nedostatky, hovorí to skôr o tom, kto chce pred komunálnymi voľbami získavať body,“ povedal Beblavý pred poslancami výboru pre vzdelávanie.

Predkladateľka návrhu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) sa bránila aj tým, že starať sa o zdravie detí je všetkých zodpovednosť a povinnosť. Zároveň odmietla, že by bol jej návrh politický. „Znova budeme len rozprávať o tom, ako sa čo nedá. Namiesto toho, aby sme sa spojili, tak my hovoríme o tom, že deti by mali mať možnosť výberu. Je to naša zodpovednosť, aby sme chránili zdravie detí,“ dodala Zmajkovičová. Podľa nej aj napriek rôznym obmedzeniam vo vyhláškach možno v školských bufetoch a automatoch nájsť také výrobky, ktoré by tam nemali byť.

Napriek tomu, že Zmajkovičovej stranícky kolega Ľubomír Petrák navrhol zákon doplniť aj o konkrétny zoznam zakázaných výrobkov a o výšku pokuty za nedodržiavanie pravidiel v školách, návrh zákona cez poslancov školského výboru neprešiel.

Zmajkovičová v návrhu novely školského zákona navrhuje zakázať v školách a v školských zariadeniach predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s vyšším obsahom soli alebo sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky. Podľa jej návrhu by sa nemali v bufetoch objaviť ani cukrovinky alebo cukrárske výrobky, zmrzliny, nanuky, mrazené ovocné drene. V školách by sa nemohli predávať ani kolové nápoje alebo nápoje s obsahom chinínu či sýtené energetické nápoje, ale ani nápoje s obsahom kávy alebo náhrady kávy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír PetrákPeter OsuskýRenáta Zmajkovičová