Orol Rusnáčik je na svojej prvej ceste do Afriky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Orol Rusnáčik
Orol Rusnáčik Foto: Boris Maderič

PREŠOV/MEDZILABORCE 10. októbra (WEBNOVINY) – Ochranná zóna okolo hniezda ohrozeného orla krikľavého pri Medzilaborciach pomohla pri úspešnom odchovaní ďalšieho mláďaťa. Ornitológovia mu dali meno Rusnáčik. Ako povedal Boris Maderič z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS), orlíča im robí veľkú radosť, pretože mladý cestovateľ už preletel aj cez Turecko.

Rusnáčik je príslušníkom najrozcestovanejšieho vtáčieho druhu. Orly krikľavé z hniezdiska do zimoviska a späť preletia aj viac ako 20 000 kilometrov. Mláďa sa vyliahlo pri Medzilaborciach a úspešne vyletelo vďaka ochrannej zóne okolo hniezda. Tú vyhlásil okresný úrad po vzájomnej dohode s lesníkmi, kde je obmedzená lesohospodárska činnosť.

Denne preletel viac ako 200 kilometrov

Mláďa orla krikľavého teraz absolvuje prvú ďalekú cestu vo svojom živote. Vybral sa až do Afriky. „Koncom júna sme Rusnáčika v rámci výskumu populácie orla krikľavého v Chránenom vtáčom území Laborecká vrchovina označili špeciálnym farebným a aj z veľkej vzdialenosti čitateľným krúžkom. Potešilo nás, keď vďaka dobrej starostlivosti orlieho rodičovského páru začiatkom augusta aj z hniezda úspešne vyletel. Potom sa mladý orol zdržiaval blízko svojho hniezda, rodičia ho aj naďalej kŕmili, učili ho loviť a aj on sám sa zdokonaľoval v lietaní. Ešte 20. septembra sa Rusnáčik zdržiaval spolu s rodičmi na hniezdnej lokalite, ale už o deväť dní neskôr, teda 29. septembra ho spozoroval a aj odfotil turecký ornitológ na mieste vzdialenom približne 1 900 kilometrov od jeho rodiska. Bolo to blízko hraníc so Sýriou, na tradičnej migračnej ceste orlov krikľavých. Denne musel teda mladý orol preletieť viac ako 200 kilometrov,“ uviedol Maderič.

V Turecku miestny ornitológ spoznal orla podľa číselného kódu viditeľného na špeciálnom farebnom krúžku. O svojom pozorovaní informoval kolegov na Slovensku elektronickou poštou. „Teraz veríme, že Sýriu a Libanon, kde mu hrozilo najväčšie nebezpečenstvo zo strany pytliakov, už má šťastne za sebou. Rusnáčik by mal na zimoviská v strednej a južnej Afrike doraziť približne o mesiac,“ povedal Maderič. Mladý orol nie je monitorovaný čipom, preto je veľkou vzácnosťou, že sa ho podarilo sledovať vďaka tureckému ornitológovi.

Migrujúceho orla môže ohroziť Sýria a Libanon

Orol Rusnáčik
Orol Rusnáčik Foto: Kalender Arikan

Orol krikľavý je v rámci Európy ohrozeným druhom. Aj na Slovensku zaznamenávame posledných 15 rokov pokles jeho populácie o viac ako 20 percent. Najvýznamnejšou hrozbou pre európske populácie orla krikľavého na hniezdiskách je intenzívna a neusmernená lesohospodárska činnosť. „Keďže orol krikľavý je sťahovavým druhom, rovnako významnou hrozbou je aj jeho nelegálny odstrel počas migrácie do Afriky a späť v krajinách Blízkeho východu ako je Sýria a Libanon,“ dodal ornitológ.

Na Slovensku sa ornitológovia venujú orlovi krikľavému v rámci projektu Ochrana orla krikľavého na Slovensku. „Realizuje ho naša mimovládna organizácia Ochrana dravcov na Slovensku v spolupráci s Východoslovenskou energetikou Holding, a.s., Stredoslovenskou energetikou, a.s. a Stredoslovenskou energetikou – Distribúciou, a.s. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou prostredníctvom jej finančného nástroja pre životné prostredie LIFE+ a Ministerstvom životného prostredia SR,“ dodala Zuzana Guziová z RPS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia