KDH má smelú ambíciu, na sneme si zvolilo nového podpredsedu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Snem KDH s heslom Rodina. Práca. Spravodlivosť.
Zľava: Podpredseda KDH Július Brocka, kandidát na primátora Popradu Jozef Švagerko, podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová, predseda KDH Ján Figeľ a podpredseda KDH Peter Belinský počas tlačovej besedy po skončení snemu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Poprad, 11. október 2014. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 11. októbra (WEBNOVINY) – Ambíciou Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) je podľa predsedu Jána Figeľa parlamentnými voľbami v roku 2016 ukončiť obdobie vlády jednej strany a zmeniť ľavicové smerovanie Slovenska. Ako povedal Figeľ v sobotu na tlačovej besede na konci snemu v Poprade, kresťanskí demokrati chcú pretaviť program KDH do vládneho programu.

„Iba stabilita nestačí. Slovensko potrebuje zodpovednú vládu,“ konštatoval. Cieľom KDH je podľa Figeľa, aby bolo odborne dôveryhodnou stranou. Onedlho má hnutie predstaviť ombudsmana pre živnostníkov a malých podnikateľov. Je to funkcia, ktorá je súčasťou programu hnutia, pretože je to skupina neúmerne zaťažovaná vládou jednej strany.

Obrazom: Snem KDH s heslom Rodina. Práca. Spravodlivosť.

Cieľom je tvorivé, rozvinuté a prosperujúce Slovensko

Snem v sobotu schválil základné tézy programu KDH, ktoré sú podľa Figeľa základom pre diskusiu o novom programe. Ten majú kresťanskí demokrati schváliť vo februári. „Našim cieľom je tvorivé, rozvinuté a prosperujúce Slovensko. Z programových východísk môže vzniknúť programová alternatíva pre Slovensko,“ povedal Figeľ s tým, že základnými piliermi programu budú rodina, právo a spravodlivosť.

Figeľ vyzdvihol, že výraznou väčšinou bol za podpredsedu hnutia zvolený Pavol Zajac, ktorý sa má prioritne zaoberať agendou vnútra, spravodlivosti a boja s korupciou. „KDH má odvahu a vytrvalosť. KDH reprezentuje skúsenú a akcieschopnú silu,“ uzavrel Figeľ. Zajac vníma zvolenie ako obrovskú zodpovednosť za prinášanie riešení pre občanov. „Chcem, aby podnikatelia dostali zaplatené za svoju poctivo odvedenú prácu,“ povedal Zajac. Za Zajaca hlasovalo v sobotu 248 delegátov. Jeho protikandidáta Miroslava Krála podporilo 82 hlasujúcich.

Král je okresným predsedom KDH v Zlatých Moravciach. Ešte pred voľbou kritizoval, že o funkciu podpredsedu sa uchádza tak málo kandidátov. Kritizoval tiež fakt, že súčasní piati podpredsedovia KDH sú málo známi. Nepoznajú ich voliči, ale ani členovia hnutia.

KDH má podľa stanov šesť podpredsedov. Od roku 2012 sú nimi Miroslava Szitová, Július Brocka, Ján Hudacký, Peter Belinský a Miloš Moravčík. Jedno kreslo podpredsedu sa uvoľnilo na jar, keď po prezidentských voľbách abdikoval Pavol Abrhan, pretože niesol v nich politickú zodpovednosť za výsledok Pavla Hrušovského. Abrhan sa pôvodne chcel uchádzať o podpredsednícky post, keďže bol však zvolený za predsedu poslaneckého klubu, nekandidoval, ale podporil kandidatúru Zajaca.

Pavol Zajac
Nový podpredseda hnutia KDH Pavol Zajac. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Kresťanskí demokrati majú novú šancu na začiatok

Kresťanskí demokrati majú podľa katolíckeho kňaza a predsedu Konfederácie politických väzňov Antona Srholca novú šancu a priestor pre nový začiatok. Ako napísal delegátom snemu, kresťanskí demokrati majú šancu vytvárať na Slovensku podmienky, aby ľudia žili ekonomicky na úrovni, v mieri a aby každý mohol rozvinúť svoje talenty sebe na radosť a ostatným na úžitok.

„Na unavenom Slovensku ste stále nádejou. Náš sen o demokracii, ktorá má hodnoty, sa stále nenaplnil. Slovenskí ľudia umierali, obetovali sa vo väzniciach, v gulagoch, v Jáchymovských táboroch za svet, kde bude viac pravdy, lásky a hlavne spravodlivosti. 25 rokov by malo stačiť na to, aby sa slovenskí občania dištancovali od strán, hnutí a ľudí, ktorí veľa sľubovali a ešte viac rozkradli a sklamali,“ zdôraznil Srholec, ktorý pravidelne chodieval na snemy KDH. V sobotu však do Popradu neprišiel pre zdravotné problémy.

Do Popradu na snem prišiel aj taliansky senátor Rocco Buttiglione. Ten pred desiatimi rokmi rezignoval z postu kandidáta na eurokomisára, pretože časti europarlamentu nevyhovovali jeho názory na homosexualitu a ženy. „Bol som odmietnutý, lebo som odmietol zaprieť naše spoločné hodnoty. Ďakujem KDH za podporu,“ povedal delegátom.

Kresťanskodemokratické hnutie na snem do Popradu ako hosťa pozvalo len predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára. V minulosti pozývalo aj predsedu SDKÚ-DS. Bugár v prejave upozornil, že ľudia akoby hľadali v politike mesiášstvo a obrátili sa na nových apolitických ľudí. „Pravicová scéna sa rozpadáva a ľudia hľadajú alternatívy. Som presvedčený, že KDH a Most sú v neprehľadnej situácii stabilným prvkom. Táto stabilita je pre ľudí, ktorí hľadajú hodnoty v politike. Ľudia očakávajú jasnú pravicovú alternatívu,“ vyhlásil.

Snem KDH s heslom Rodina. Práca. Spravodlivosť.
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Biela je hlavnou farbou KDH

V Poprade sa v sobotu konal 22. snem hnutia s heslom „Rodina. Práca. Spravodlivosť.“ Delegátov vítala v City aréne ľudová cimbalová hudba. Po registrácii na delegátov čakali párky, klobása a káva. Rokovacia sála bola celá pokrytá bielym plátnom. Biela je v súčasnosti hlavnou farbou KDH.

„Biela je lepšia. Je to farba sviatočná, symbol života, mieru, pravdy a lásky. Podľa týchto hodnôt žili a konali velikáni zápasu za slobodu a spravodlivosť Silvo Krčméry a Vlado Jukl, ktorí v uplynulých dvoch rokoch odišli spomedzi nás,” povedal na úvod snemu predseda KDH Ján Figeľ. To boli podľa neho hodnoty aj čestného predsedu Antona Neuwirtha.

„Keď našu domovinu ohrozoval červený mor komunizmu, pre Slovensko biele – slovenské a kresťanské – neúnavne pracoval a pracovať pozýval otec národa Andrej Hlinka,” doplnil Figeľ.

Po štátnej hymne a znelke Európskej únie duchovné zamyslenie predniesol rektor Katolíckej univerzity a katolícky kňaz Jozef Jarab. Zo Slovinska prišiel ako hosť Milan Zver. List delegátom poslala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Cez telemost sa prihovoril predseda EPP Joseph Daul.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováBéla BugárJán FigeľJán HudackýJúlius BrockaMiloš MoravčíkMiroslava SzitováPavol AbrhanPavol ZajacPeter Belinský
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie