Pár s dieťaťom zachraňovali z Lomnického štítu celú noc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lomnický štít
Lomnický štít Foto: ilustračné, SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 12. októbra (WEBNOVINY) – Pár spolu s 12-ročným dieťaťom v sobotu pri schádzaní z Lomnického štítu smerom do Malej Studenej doliny zablúdil a uviazol.

Pre poveternostné podmienky aj zložitý terén trvala záchranná akcia 15 hodín a zúčastnilo sa na nej 13 záchranárov, zasahoval aj vrtuľník, informuje Horská záchranná služba na svojom webe.

Popoludní požiadali turisti o pomoc horských záchranárov z Vysokých Tatier. Traja Slováci sa do ťažkého horolezeckého terénu vydali bez akéhokoľvek výstroja a znalostí. Záchranári požiadali o spoluprácu Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu z Popradu a pokúsili sa trojicu zachrániť.

Pre oblačnosť a silný vietor však zásah možný nebol. Do oblasti následne vyslali pozemnú skupinu, ktorá sa pokúsila k uviaznutým osobám zliezť. Záchranári muža so ženou a dieťaťom síce zbadali, pre komplikovanosť terénu sa však k nim nedostali. Až v skorých ranných hodinách sa podarilo k ľuďom dostať pomocou vrtuľníka. Postupne všetkých z trojice vyslobodili a pre podozrenie z podchladenia ich transportovali do popradskej nemocnice.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia