Vládna novela Zákonníka práce prešla do druhého čítania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlament
Pohľad do rokovacej sály počas rokovania prvého dňa 37. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 9. september 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 15. októbra (WEBNOVINY) – Poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania vládny návrh novely Zákonníka práce. Novela má sprísniť podmienky pre agentúrne zamestnávanie. Jednou zo zmien má byť od začiatku budúceho roka zavedenie princípu spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry dočasného zamestnávania za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníka.

Agentúrny zamestnanec musí mať totiž rovnaké mzdové podmienky ako interný zamestnanec, ak obaja vykonávajú rovnakú alebo podobnú činnosť. Ak sa zistí, že agentúrny zamestnanec nie je rovnako odmeňovaný, tak zodpovednosť za doplatenie rozdielu bude nielen na agentúre, ale aj na užívateľskom zamestnávateľovi.

Rezort práce a sociálnych vecí tiež navrhuje zakázať ďalšie dočasné prideľovanie zamestnanca počas trvania dočasného pridelenia, ako aj stanoviť maximálnu dĺžku dočasného pridelenia u toho istého užívateľského zamestnávateľa. Dočasné pridelenie u toho istého zamestnávateľa má trvať najviac dva roky s tým, že ho počas dvoch rokov možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac päťkrát.

Ak by toto obdobie malo trvať dlhšie, zamestnávateľ bude musieť agentúrneho pracovníka prijať ako interného zamestnanca. Ak sa dočasné pridelenie zamestnanca dohodlo pred 1. januárom 2015, musí sa ukončiť najneskôr 31. decembra 2016.

Mihál predstavil vlastný návrh Zákonníka práce

Vláda Roberta Fica podľa poslanca Viliama Novotného (SDKÚ-DS) pri navrhovaných zmenách rieši len dôsledky a nie príčiny. „Administratívnymi opatreniami viac práce ľuďom nedáte,“ povedal opozičný poslanec v rozprave. Počet agentúr dočasného zamestnávania sa podľa Novotného rozrástol preto, že najmä na strednom a východnom Slovensku je málo pracovných príležitostí.

Poslanec za SDKÚ-DS kritizoval návrh na obmedzenie maximálnej dĺžky dočasného pridelenia agentúrneho zamestnanca. „Obávam sa, že ak sa obmedzia špekulanti, tak si nájdu inú možnosť, ako obchádzať platenie odvodov,“ povedal. Výsledkom tohto opatrenia môže byť podľa Novotného to, že ľudia pracujúci cez agentúry dočasného zamestnávania prídu o svoju prácu.

Poslanec Jozef Mihál (SaS) v zlúčenej rozprave s vládnym návrhom v utorok predstavil vlastný návrh nového Zákonníka práce. Návrh liberálov podľa bývalého ministra práce spružňuje zamestnávanie a jednotlivé formy pracovnoprávnych vzťahov, a to vrátane procesu skončenia pracovného pomeru.

Namiesto represívnych opatrení voči agentúram dočasného zamestnávania je podľa Jozefa Mihála potrebné uvoľniť nepružné pravidlá pri zamestnávaní kmeňových zamestnancov. „Vaše videnie sveta sú pokuty, zákazy a obmedzenia,“ odkázal poslancom Smeru-SD.

Zamestnávanie ľudí v riadnom pracovnom pomere alebo na dohodu je totiž podľa Mihála neuveriteľne nepružné. „Nové pracovné miesta sa dnes tvoria v agentúrach,“ upozornil.

Poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO) upozornila na to, že ani po vládnej novele pracovného kódexu nebudú mať agentúrni zamestnanci oveľa väčšie istoty ako doteraz. Tvrdí, že aj navrhované obmedzenia sa budú dať obísť. „Novela Zákonníka práce pôsobí tak, že Smeru ide o zamestnancov, ale nevidím potenciál, aby istoty boli zaručené,“ povedala.

Zlúčenie rozpravy k obom bodom kritizoval Brocka

Nároky zamestnanca pri skončení pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnávateľa sú v návrhu nového pracovného kódexu podľa Mihála stanovené tak, aby neboli bariérou pri tvorbe nových pracovných miest.

„Zjednoduší sa prepúšťanie, čo bude mať pozitívny vplyv na tvorbu pracovných miest,“ povedal. Predložený návrh podľa poslanca za SaS zvýhodňuje zamestnancov pri práci v nedeľu tým, že im priznáva mzdové zvýhodnenie 25 percent nad ich mzdu. Ruší sa tiež definícia závislej práce.

Zlúčenie rozpravy k obom bodom v utorok kritizoval poslanec Július Brocka (KDH). Predložené legislatívne návrhy podľa neho spolu žiadnym spôsobom nesúvisia. „Majú spoločné to, že ide o Zákonník práce, ale to je málo,“ povedal. Požiadal poslancov, aby neznevažovali parlament. „Máme rozprávať o voze alebo o koze?“ spýtal sa Brocka.

Poslanec Mihál v reakcii opozičného kolegu uviedol, že oba návrhy sú len v prvom čítaní. „Nerobím si ilúzie. Vládny návrh pôjde ďalej a opozičný návrh bude stopnutý,“ povedal poslanec za SaS. Samostatná diskusia o vládnom návrhu sa tak podľa Mihála uskutoční počas druhého čítania na nasledujúcej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erika JurinováJozef MihálJúlius Brocka
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky