Smer dal facku občanom, povedal Beblavý o konflikte záujmov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miroslav beblavy
Poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 14. októbra (WEBNOVINY) – Smer-SD podľa nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého nechce a nemôže pripustiť to, aby sa verejnosť dozvedela pravdu o majetkovom stave ministrov, poslancov a štátnych manažérov. Ako povedal v utorok Beblavý novinárom, netuší však, čoho sa Smer bojí.

Smer v utorok nesúhlasil s rokovaním o zákone o konflikte záujmov na budúci piatok. Návrh opozičných poslancov zaradil ako 81 bod a zrejme sa nestihne v októbri prerokovať. „Je to zásadná facka občanom. Ak by zákon bol schválený do konca decembra, majetkové priznania by sa podávali od nového roku po novom. Občania tak nebudú mať informáciu, ako to vyzerá s prírastkom majetkov ich volených zástupcov, napriek tomu, že tí to sľúbili,“ povedal.

Smer-SD ako aj ostatné parlamentné strany v roku 2012 sľúbili, že upravia zákon o konflikte záujmov. „Napriek tomu, že je to sľub Paškovej strany, zaradil ho ako bod 81 a zároveň oznámil, že 31. októbra ukončí schôdzu. To znamená, že tento bod nebude zrejme prerokovaný. Preto sme žiadali, aby tento zákon bol prerokovaný v stanovenom termíne. Väčšina Smeru takýto návrh, aby sme o zákone rokovali na budúci piatok, odmietla. Je teda už veľmi pravdepodobné, že zákon nebude prerokovaný včas, aby mohol byť účinný od 1. januára 2015,“ upozornil Beblavý.

Poslanci všetkých opozičných strán 26. septembra do parlamentu predložili novelu ústavného zákona o konflikte záujmov, podľa ktorej by verejní funkcionári podávali podrobnejšie majetkové priznania ako dnes. Naposledy Paška o tom, že na jeseň Smer-SD predloží zákon o prísnejších majetkových priznaniach tak, aby platil od roku 2015, hovoril v júli.

Opozícia v zákone navrhuje, aby majetkové priznania mali väčšiu výpovednú hodnotu. Nie je v nich zahrnuté len vlastníctvo, ale aj nájmy a výpožičky. Návrh tiež posilňuje kontrolu a dáva možnosť členom príslušného parlamentného výboru obrátiť sa na ústavný súd v prípade, že jeho väčšina nepotrestá verejného funkcionára tak, ako jej to prikazuje zákon.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky