Najlepšie slovenské mesto v separovaní je na Liptove

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Separovanie recyklacia
Foto: ilustračné, SITA/Gabriel Lipták

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 18. októbra (WEBNOVINY) – Liptovský Mikuláš sa po troch rokoch opäť stal najlepšie separujúcim mestom na Slovensku. Zo súťaže organizácie ENVI-PAK prevádzkujúcej systém zabezpečovania zberu a zhodnocovania odpadov z obalov a združujúcej viac ako 1600 miest a obcí, si okrem ocenenia odniesol aj odmenu tritisíc eur, ktorými môže pokryť časť výdavkov na separáciu.

Ľudia rozumejú potrebe separovať

„V našom meste triedime odpad viac ako dvadsať rokov. Dosiahnuté úspechy na tomto poli patria najmä obyvateľom, ktorí chápu, prečo je separovanie potrebné. Verím, že toto ocenenie bude pre nich silnou motiváciou, aby boli vo svojom snažení naďalej vytrvalí,“ povedal primátor mesta Alexander Slafkovský.

Podľa vedúcej mestského útvaru životného prostredia Ivety Klepáčovej v súčasnosti dokáže mesto bez problémov vytriediť päť základných zložiek odpadu – papier, plasty, viacvrstvové kombinované materiály, kovové obaly a sklo.

Obyvateľom slúžia aj zberné dvory

„Ďalšie zložky ako oleje, nebezpečné odpady, elektroodpad či zelený odpad môže každý obyvateľ odovzdať na dvoch zberných dvoroch. Na najvyššej možnej úrovni sa nám to darí vďaka novej separačnej hale na Podbrezinách. Druhá najmodernejšia triediaca linka na Slovensku má kapacitu na spracovanie šesťnásobne vyššieho množstva odpadu ako tá predchádzajúca,“ uviedla Klepáčová. Prvé kontajnery na triedenie skla sa v Liptovskom Mikuláši objavili v roku 1992. O štyri roky neskôr obyvatelia mesta začali so separáciou plastov, ku ktorým sa pridal papier.

Súťaž o najlepšie mestá a obce v triedení odpadov organizuje združenie ENVI-PAK od roku 2009, aby samosprávy motivovalo k vyššej úrovni environmentálneho správania sa. Celkové víťazstvo a hlavnú cenu v súťaži za množstvo vyseparovaného odpadu si Liptovský Mikuláš prevzal prvýkrát v roku 2011.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander Slafkovský