Kiska podpísal asociačnú dohodu medzi Ukrajinou a Úniou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska
Prezident SR Andrej Kiska na tlačovej besede k prvým krokom v súdnictve. Bratislava, 18. jún 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 16. októbra (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska vo štvrtok podpísal asociačné dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskou republikou. Slovensko sa tak zaradilo medzi prvé členské krajiny, ktoré dohody ratifikovali, informovala kancelária hlavy štátu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Asociačná dohoda sa zameriava na politické pridruženie, ako aj na voľný obchod s EÚ. Práve rozhodnutie nepodpísať asociačnú dohodu, ktoré urobil predchádzajúci ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, vyvolalo masívne protesty na Ukrajine a nakoniec viedlo k februárovému úteku Janukovyča do Ruska.

Asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou schválil európsky a ukrajinský parlament v polovici septembra. Súčasťou dohody je prehĺbená a komplexná dohoda o zóne voľného obchodu. Ustanovenia, týkajúce sa vzájomného obchodu, mali byť pôvodne uplatňované od 1. novembra 2014. Na základe dohody EÚ, Ukrajiny a Ruska však predbežné uplatňovanie pravidiel vzájomného obchodu odložili na 31. decembra 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaViktor Janukovyč