Súd rozhodol o treste pre otčima a matku utýranej Lucky (†5)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lucia Luknárová
Pohreb utýranej Lucie Luknárovej na cintoríne v Ružinove. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 16. októbra (WEBNOVINY) – Otčima utýranej Lucie Luknárovej Juraja H. odsúdili na 18,5 roka, jeho manželku a matku dievčaťa Alexandru H. na 14 rokov. Rozhodol o tom vo štvrtok senát Okresného súdu Bratislava I, ktorý dvojicu uznal vinnú z týrania dievčaťa. Rozsudok nie je právoplatný.

Súd napokon neodsúdil dvojicu za vraždu, ako to žiadala prokuratúra, ale za zločin týrania blízkej a zverenej osoby, ktorého sa dopustili surovým a trýznivým spôsobom, pričom Juraj H. dievča bil a spôsobil jej smrť. Dostal 17 rokov, plus 18 mesiacov za neoprávnené užívania bytu. Matka Alexandra podľa súdu týrala dcéru tým, že jej odopierala osobnú a zdravotnú starostlivosť. „Trpela takými ukrutnými bolesťami, ktoré podľa názoru súdu presahujú rámec znesiteľnosti pre človeka, nieto ešte pre dieťa veku maloletej,“ skonštatoval predseda senátu.

Obrazom: Pohreb utýranej Lucky na ružinovskom cintoríne

Násilie páchal niekoľko týždňov otčim

Obaja obžalovaní by si mali tresty odpykať v ústave na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Jurajovi H. navrhli aj ochranný dohľad na dva roky. Obžalovaná dvojica si verdikt osobne nevypočula, na pojednávania nechodia. Prokurátorka sa odvolala hneď v pojednávacej miestnosti, a to voči výroku o vine aj treste. Obhajcovia si ponechali lehotu na prípadné odvolanie.

Prokuratúra žiadala, aby boli manželia odsúdení za vraždu a dostali aspoň 20 rokov. Podľa súdu sa ale nepodarilo preukázať úmysel dievča usmrtiť, čo je nevyhnutné pri uznaní viny z vraždy. „Vina bola u oboch obžalovaných právne nadkvalifikovaná, a bolo nevyhnutné skutok upraviť tak, aby bola zachovaná totožnosť skutku a aby skutok zodpovedal vykonaným dôkazom,“ vysvetlil predseda senátu.

„Nebol produkovaný jeden hodnoverný dôkaz o úmysle obžalovaných usmrtiť maloletú Lucku,“ povedal sudca. Podarilo sa však dokázať, že to bol Juraj H., kto sa na dievčatku dopúšťal fyzického násilia, a to minimálne niekoľko týždňov. Matke nedokázali fyzické násilie na Lucke, ale priznali vinu za to, že jej neposkytla nevyhnutnú starostlivosť.

Lucka by mala desať rokov

Lucia Luknárová by mala v súčasnosti desať rokov. Podľa obžaloby sa manželia na nej dopúšťali fyzického násilia zvlášť surovým a trýznivým spôsobom, keď ju udierali, kopali, vytrhávali jej vlasy a neposkytovali žiadnu pomoc ani nenavštevovali lekárov. Lucka mala zlomené dve rebrá, nosové kosti, sánku, prekonala infekcie. V takomto stave jej podľa obžaloby Juraj H. vykrútil ruku, čo sa ale podľa súdu nedokázalo.

Lucia mala podľa prokuratúry „neznesiteľné a mučivé bolesti“. Podľa vyšetrovateľov Juraj H. extrémne silno udrel dievča sediace na nočníku rukou do hlavy za prítomnosti matky. Lucia následne narazila hlavou do steny a podľa pitvy sa jej vytvorila v mozgu krvná zrazenina. Po tom, ako Lucka zomrela, ju podľa prokuratúry „položili na posteľ, pozakrývali textilom, kreslom, izbu zamkli, zatarasili nábytkom a takto ju prechovávali tri roky do 17. septembra 2012“. Otčim aj matka v minulosti na pojednávaní odmietli vinu, zároveň odmietli vypovedať a rozhodli sa, že nebudú chodiť na súdne pojednávania.

Smrť malej Lucie polícia najprv posudzovala ako týranie, vlani na jeseň však stíhanie prekvalifikovali na obzvlášť závažný zločin vraždy. Minulý rok v lete sa Juraj H. priznal, že má na svedomí smrť malej Lucie. S bratislavskou prokuratúrou tak mohol uzavrieť dohodu o vine a treste, čím by sa mu trest znížil. Dohodu však po zásahu generálnej prokuratúry zrušili a prípad teraz dozoruje Krajská prokuratúra v Trnave. Matka utýranej Lucky Alexandra H. už jeden trest dostala – za neoprávnené poberanie prídavkov na mŕtvu Luciu jej udelili sedemmesačný trest, ktorý si už odsedela vo väzbe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj H.Lucia Luknárová