Na Slovensku sa konalo medzinárodné vojenské cvičenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojaci nato
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. októbra (WEBNOVINY) – Medzinárodné vojenské cvičenie Ground Pepper 2014 je tretím neplánovaným cvičením v tomto roku, koná sa vo vojenských výcvikových priestoroch Lešť a Kamenica nad Cirochou. Ako nás informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková, zúčastňujú sa na ňom slovenskí, českí, poľskí, maďarskí a americkí vojaci.

Podľa ministra obrany Martina Glváča sú neplánované cvičenia v takomto rozsahu novinkou. „Považujeme to totiž za najlepší spôsob, ako odhaliť nedostatky a zároveň sa zlepšovať. Je to aj dôkaz toho, že vieme promptne reagovať na zmeny v bezpečnostnom prostredí a plníme náš záväzok, ktorý sme deklarovali, že naši vojaci budú viac cvičiť,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Podľa 2. zástupcu náčelníka generálneho štábu Pavla Macka sa neplánovanými cvičeniami najlepšie preveruje efektívnosť predchádzajúcich výcvikov. „Vojaci nemajú dopredu nič avizované. Musia kreatívne a flexibilne reagovať na vzniknutú situáciu, čo preverí ich pripravenosť. Ozbrojené sily sa tak preveria zhora nadol,“ uviedol Macko. Podľa neho sú naši vojaci dobre pripravení, ale rezervy máme v technike ozbrojených síl. Tá sa však podľa neho zlepšuje.

Takéto cvičenie umožňuje článok päť Washingtonskej zmluvy, ktorý hovorí o kolektívnej ochrane členských krajín NATO. Iniciátorom medzinárodného cvičenia bol minister obrany SR Martin Glváč, ktorý túto myšlienku navrhol českému ministrovi obrany Martinovi Stropnickému. Cvičenie Ground Pepper 2014 potrvá do 22. októbra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvyOzbrojené sily Slovenskej republiky