Obrazom: Slovenské tanky ožili, vzkriesilo ich cvičenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenské tanky vstali z popola, oživilo ich cvičenie
Slovenské tanky v rámci bojového medzinárodného cvičenia Ground Pepper 2014. Bratislava, 19. október 2014. Foto: SITA/Ministerstvo obrany SR

BRATISLAVA 19. októbra (WEBNOVINY) – Slovenské tanky sa v rámci medzinárodného cvičenia Ground Pepper 2014 dostali opäť do terénu. V uplynulých rokoch boli viac „zakonzervované“, no práve pre bojové cvičenie dostali znovu priestor na to, aby ukázali, že sú neodmysliteľnou súčasťou Ozbrojených síl SR, agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Obrazom: Slovenské tanky vstali z popola, oživilo ich cvičenie

Predchádzajúce vedenie chcelo podľa jej slov tanky najskôr odstaviť a neskôr úplne zrušiť, no súčasné vedenie má v tomto prípade iný názor. „Ak nemáte náhradu za jedinú palebnú silu, ktorú máte vo výzbroji, jej zrušenie je hazardom s bezpečnosťou štátu. To, čo sa dnes deje na Ukrajine, je toho jasným dôkazom,“ uviedol šéf rezortu obrany Martin Glváč.

Podľa Glváča sa bezpečnostná situácia vo svete mení

Bezpečnostná situácia vo svete sa podľa neho neustále mení a tak si nevie predstaviť, že by sa ho občan spýtal, či je obrana nášho územia zabezpečená. „A ja musím povedať, že nie, lebo vlastne ani nemáme spôsobilosť palebnej sily. A na toto naši predchodcovia vôbec nemysleli,“ doplnil Glváč.

Ako ďalej zdôraznil, rušenie spôsobilostí je to najjednoduchšie riešenie, ako sa vyrovnať so zlou finančnou situáciou v rezorte. „Akúkoľvek spôsobilosť, ktorú raz zrušíte, by bolo v budúcnosti oveľa ťažšie nahradiť,“ pripomenul s tým, že v niektorých prípadoch by sa to už nikdy ani nemuselo podariť.

Slovenské tanky vstali z popola, oživilo ich cvičenie
Foto: SITA/Ministerstvo obrany SR

Palebná sila je vraj nenahraditeľná

Tanková čata v spolupráci so slovensko-poľskými mechanizovanými jednotkami pripravila na Lešti obranu simulovaného napadnutia jednej členskej krajiny NATO. Bojovou činnosťou bez problémov vytlačili protivníka z obsadeného priestoru.

Práve takáto previerka pôsobenia ozbrojených síl v modernom, vysoko intenzívnom konflikte, ukazuje podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Milana Maxima potrebu zachovania tankovej spôsobilosti. „Palebná sila tankov je v súčasnosti nenahraditeľná,“ uviedol.

Spoločný protiúder viedli z vopred pripravených pozícií, pričom ho podporili tiež kanónové húfnice Zuzana, ktoré boli ukryté v tyle brániacich sa jednotiek.

Slovenské tanky vstali z popola, oživilo ich cvičenie
Foto: SITA/Ministerstvo obrany SR

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvyOzbrojené sily Slovenskej republiky