Na Slovensku sa výrazne ochladí, platia výstrahy pred vetrom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pes sneh zima
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 20. októbra (WEBNOVINY) – Nový pracovný týždeň na Slovensku odštartuje poriadne veterným počasím. V pondelok o tom informuje na svojej webovej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Meteorológovia vydali na pondelok

výstrahu prvého aj druhého stupňa pred vetrom

pre územie stredného a severného Slovenska.

Výstraha platí pre okresy Brezno, Banská Bystrica, Martin, Žilina, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. Rýchlosť vetra tu môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 90 až 108 kilometrov za hodinu. Tento stav má platiť približne do 18:00.

Vietor
Foto: Shmu.sk

Cez deň v pondelok bude od západu postupovať do našej oblasti výrazný studený front a pred ním na Slovensko vrcholí prílev veľmi teplého vzduchu od juhozápadu. Treba očakávať polooblačno až oblačno a postupne miestami prehánky alebo slabý dážď, a to najmä na severe.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 17 až 23, na severe a na Horehroní miestami na 14 až 17 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov bude okolo 9 stupňov Celzia.

V noci z pondelka na utorok bude prevažne zamračené a na mnohých miestach občasný dážď. Najnižšia nočná teplota klesne na 12 až 7 stupňov Celzia. Fúkať bude západný, na východe južný vietor do 20 kilometrov za hodinu.

Graficka
Foto: www.shmu.sk

Výstraha

prvého stupňa pred vetrom

platí aj v utorok, SHMÚ varuje pred búrlivákom v okresoch Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja, pričom výstraha má platiť do šiestej hodiny ráno.

Cez deň bude spočiatku zamračené a miestami, hlavne na juhu hrozí aj občasný dážď. V priebehu utorka bude od severozápadu polooblačno až oblačno, ojedinele treba rátať aj s prehánkami. Najvyššia denná teplota vystúpi na 13 až 19 stupňov Celzia.

Teplota na horách vo výške 1500 metrov bude okolo 6 stupňov Celzia. Fúkať bude západný, na východe južný vietor rýchlosťou 5 až 20 kilometrov za hodinu.

Vietor
Foto: www.shmu.sk

.

Graficka
Foto: www.shmu.sk

.

Od stredy treba na Slovensku rátať s výrazným ochladením. Vplyv na to bude mať hlboká tlaková níž spojená s frontálnym systémom, ktorá postúpi zo Severného mora nad vnútrozemie Európy.

V stredu sa nad Slovensko dostane veľká oblačnosť a bude zamračené, od západu má na väčšine územia pršať, lokálne bude dážď aj výdatný. Na horách na západe od cca 800 metrov nad morom a na východe od 1300 metrov dokonca hrozí sneženie.

Graficka
Foto: www.shmu.sk

Cez deň bude aj pomerne chladno. Teplota vystúpi len na 7 až 12, na severe miestami na 5 stupňov Celzia. Fúkať bude južný vietor, ktorý sa v priebehu noci postupne zmení na západný až severozápadný a zosilnie na 20 až 30, v nárazoch najmä na západe na okolo 70 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia preto vydali výstrahu pred búrlivákom aj na stredu, ktorá platí pre okresy všetkých krajov Slovenska okrem Košického od polnoci do 8:00 hodiny, respektíve do 19:00 hodiny. Cez deň bude vietor len pomaly slabnúť. Na hrebeňoch hôr treba rátať s búrlivým vetrom až víchricou.

Vietor
Foto: www.shmu.sk

Vo štvrtok sa tlaková níž presunie nad Bulharsko. Frontálny systém s ňou spojený bude naďalej ovplyvňovať počasie u nás. Cez deň bude veľká, v noci a predpoludním na západe prechodne zmenšená oblačnosť.

Miestami, najmä na severe a východe, hrozí občasný dážď alebo prehánky, v západnej polovici krajiny od cca 900 metrov nad morom aj sneženie. Naďalej bude chladno, pričom denná teplota sa vyšplhá na 5 až 10 stupňov Celzia.

Chladné počasie bude znásobovať severozápadný až severný vietor s rýchlosťou 10 až 25 kilometrov za hodinu, v nárazoch miestami dosiahne aj okolo 55 kilometrov za hodinu, pričom na hrebeňoch hôr treba rátať s búrlivým vetrom.

Graficka
Foto: www.shmu.sk

V piatok sa bude tlaková níž nad Gréckom vypĺňať. Súčasne sa tlaková výš nad severovýchodnou Európou spojí s vysokým tlakom nad Biskajským zálivom, čo k nám prinesie v noci prevažne veľkú oblačnosť a na mnohých miestach dážď, na severe aj sneženie.

Cez deň postupne od juhu príde premenlivá oblačnosť a lokálne prehánky. Počasie na Slovensku bude veterné a chladné. Nočná teplota klesne na 5 až 0, na severe miestami na -2 stupne Celzia. Denná teplota sa vyšplhá len na 3 až 9 stupňov Celzia.

Graficka
Foto: www.shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav