Slovákov ohrozuje búrlivák, zvýšili výstrahu na druhý stupeň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vietor
Silný vietor ochromuje hrebene hôr aj západ Slovenska. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 23. októbra (WEBNOVINY) – Na Slovensku sa naďalej ochladzuje, počasie u nás ovplyvňuje hlboká tlaková níž so stredom nad Balkánom. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Meteorológovia vydali na štvrtok výstrahu prvého stupňa pred povodňami a výstrahu prvého a druhého stupňa pred silným vetrom.

Zároveň meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa pred vetrom pre územie západného a juhovýchodného Slovenska. Rýchlosť vetra tam môže v nárazoch dosiahnuť 82 až 100 kilometrov za hodinu.

Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa, kedy vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 61 až 90 kilometrov za hodinu. Tento stav má platiť do piatku do približne 3:00. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.“ uvádza SHMÚ.

Vystraha
Foto: www.shmu.sk

Vo štvrtok takisto platí hydrologická výstraha. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa pred povodňami pre okresy Bardejov a Košice – okolie. Tento stav má platiť približne do 19:00.

Vystraha
Foto: www.shmu.sk

Cez deň bude oblačno až zamračené, okrem dažďa treba na severozápade od približne 1500 metrov nad morom očakávať aj sneženie. Najvyššia denná teplota vystúpi na 9 až 14 stupňov Celzia. Na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši hlásia okolo 7 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 metrov nad morom sa bude pohybovať okolo 2 stupňov.

Počasie
Foto: shmu.sk

V piatok sa bude tlaková níž nad Gréckom vypĺňať. Súčasne sa tlaková výš nad severovýchodnou Európou spojí s vysokým tlakom nad Biskajským zálivom, čo k nám prinesie v noci prevažne veľkú oblačnosť a na mnohých miestach dážď, na severe aj sneženie.

Cez deň postupne od juhu príde premenlivá oblačnosť a lokálne prehánky. Počasie na Slovensku bude veterné a chladné. Nočná teplota klesne na 5 až 0, na severe miestami na -2 stupne Celzia. Denná teplota sa vyšplhá len na 3 až 9 stupňov Celzia.

Počasie
Foto: shmu.sk

Cez víkend bude od severovýchodu zasahovať územie Slovenska mohutná tlaková výš. Počasie bude jasné až polojasné, v nižších polohách sa pripravte na hmlu a nízku oblačnosť. Nočná teplota klesne na 4 až -4 stupne Celzia, denná teplota sa vyšplhá na 5 až 11 stupňov Celzia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav