Pojednávanie s bývalým rektorom policajnej akadémie zrušili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policajna akademia
Prezidentovi Gašparovičovi sa Kaliňákova 'nominantka' profesne nepozdáva. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA/PEZINOK 21. októbra (WEBNOVINY) – Na Špecializovanom súde v Pezinku v utorok malo začať pojednávanie s bývalým rektorom policajnej akadémie Václavom K. Hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková pre agentúru SITA povedala, že pojednávanie museli zrušiť pre dlhodobú práceneschopnosť jedného člena senátu. V novembri by sa ale už malo začať pojednávať a začne sa výsluchom obžalovaného, dodala.

Václav K. čelí obžalobe pre zločin prijímania úplatku a prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa v štádiu pokusu. Návrh na dohodou o vine a treste bývalý rektor Akadémie Policajného zboru v Bratislave odmietol. „Vzhľadom na to, že sa necítim byť vinný ani v jednom bode obžaloby, dohodu o vine a treste nechcem uzavrieť,“ povedal v júni na verejnom zasadnutí súdu.

Václavovi K. prokuratúra pripisuje, že dal ako nadriadený príkaz zamestnancovi policajnej školy, aby v prijímacom konaní uprednostnil najmenej 29 uchádzačov o prijatie na Akadémiu Policajného zboru. Za prijatie najmenej dvoch uchádzačov vzal údajne úplatok vo výške päťtisíc eur. Za tieto trestné činy mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody od päť do 12 rokov.

Obhajca Václava K. žiadal zastavenie stíhania. Podľa neho je nepochybné, že dva skutky žalované ako prijímanie úplatku, sa nestali. Tretí skutok, ktorý prokuratúra žaluje ako zneužitie právomoci, podľa neho nie je trestným činom. Prvotné priznanie bývalého rektora a neskoršie odvolanie svojich slov pripisuje advokát zdravotnému stavu klienta. „Jedno je isté, že môj klient v čase, keď sa začalo konanie proti nemu, bol v dosť zlom zdravotnom stave. To znamená, niektoré kroky boli ovplyvnené jeho zlým zdravotným stavom,“ uviedol.

Václava K. odvolal z funkcie bývalý prezident Ivan Gašparovič v lete 2012 po policajnej akcii s názvom Mahony, ktorá bola na akadémii. Pôvodne bol Václav K. obvinený aj z prečinu porušovania cudzích práv pri udelení doktorského titulu, ale tohto obvinenia ho neskôr zbavili. Novou rektorkou Akadémie Policajného zboru v Bratislave sa až tento rok stala Lucia Kurilovská. V auguste ju vymenoval prezident Andrej Kiska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaIvan GašparovičLucia Kurilovská