Smeráci podržali Fica, nemusí vysvetliť peniaze pre Chomu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Poslanec Martin Chren vyzval Roberta Fica (na snímke), aby odvolal celé vedenie FNM pre kauzy s bytmi. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 21. októbra (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico nebude musieť parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetliť, ako myslel svoje vyjadrenia o peniazoch pre svojho straníckeho kolegu, poslanca za Smer-SD a primátora Žiliny Igora Chomu.

Poslanci za Smer-SD v utorok jednomyseľne odmietli, aby výbor odštartoval konanie voči premiérovi a vláde, ktoré podal predseda OKS Ondrej Dostál. Podnet sa týkal uznesenia vlády, ktorým v stredu 8. októbra 2014 na výjazdovom zasadnutí v Žiline umožnila Žiline zbaviť sa dlhu 17,5 milióna eur.

„Chceme mestu Žilina pomôcť. A tu sa ukazuje, aké je nevyhnutné spolupracovať, aké je nevyhnutné, aby primátor a predseda samosprávneho kraja mali napojenie na vládne štruktúry alebo štruktúry Národnej rady SR. A práve takéto prepojenie, že pán primátor je súčasne aj poslancom NR SR, ale aj to, že sme spoločná politická štruktúra, umožnilo prijať takéto rozhodnutia, inak by tieto rozhodnutia boli prijímané veľmi ťažko,“ odôvodnil Fico odpustenie 17,5-miliónového dlhu Žiline za kórejskú dedinu v Krasňanoch.

Dostál žiadal pre Fica pokutu vo výške ročného platu

Dostál výboru pre nezlučiteľnosť funkcií navrhuje, aby v rozhodnutí konštatoval, že schválením uznesenia Fico a ďalší členovia jeho vlády porušili všeobecné povinnosti a obmedzenia verejného funkcionára, ktoré im ukladá zákon a aby im výbor uložil pokutu vo výške ročného platu.

Dostál argumentuje, že podľa zákona „verejný funkcionár je povinný pri výkone svojej funkcie presadzovať a chrániť verejný záujem. Pri výkone svojej funkcie verejný funkcionár nesmie uprednostniť osobný záujem pred verejným záujmom“.

Podľa Dostála vláda rozhodnutím v Žiline uprednostnila záujmy politickej strany Smer-SD pred verejným záujmom. Ficove vyjadrenia podľa lídra OKS svedčia o záujme uprednostňovať zo strany vlády a ďalších štruktúr štátu ovládaných stranou Smer-SD tie samosprávy miest a obcí, na čele ktorých stoja nominanti strany Smer-SD pred ostatnými mestami a obcami v SR.

Voliči Smeru a tí druhí

Aj podľa poslanca za Most-Híd Zsolta Simona Fico svojimi slovami prekročil hranice ústavného zákona, keď ukázal, že občanov SR delí na dve kategórie – voliči Smeru-SD akoby mali viac práv, hoci Smer-SD nevolila väčšina všetkých občanov. Fico podľa jeho slov vládne celej krajine, nielen voličom Smeru a má brať do úvahy záujem všetkých občanov, nielen voličov vládnej strany.

Predseda výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS) sa domnieva, že ide o „klasický prípad toho, čo sa v médiách označuje za stranícky klientelizmus“. Vláda a premiér podľa Novotného konali na hrane zákona o ochrane verejného záujmu. Rozhodnutie vlády o odpustení dlhu pre Žilinu podľa opozičného poslanca Chomovi nesmierne pomôže pri novembrových komunálnych voľbách, v ktorých sa opätovne uchádza o post šéfa žilinskej radnice.

Novotný zároveň upozornil, že všetky vlády mali problém so straníckym klientelizmom, ale zatiaľ čo pravicoví premiéri ho pri odhalení odmietali a bojovali proti nemu, Fico mení pohľad na túto problematiku. „Už to nie je hriech, ale cnosť. Pán premiér to povýšil na cnosť,“ konštatoval Novotný.

Poslanci pomáhajú regiónom, z ktorých pochádzajú, vysvetľuje Brixi

„Ak ideme popierať záujem vlády pomáhať akémukoľvek mestu, ideme proti tomu, o čom je vláda,“ reagoval poslanec za Smer-SD Otto Brixi. Zdôraznil, že vláda za ostatné roky pomohla viacerým regiónom, v ktorých sa konali výjazdové zasadnutia kabinetu, pomohla aj mestu Košice, v ktorom Brixi žije.

Brixi považuje za prirodzené, že poslanci sa snažia pomôcť regiónom, z ktorých pochádzajú. Brixi bol jediný z členov Smeru-SD, ktorý v rozprave k podaniu na Fica vystúpil. Po zamietnutí podnetu viacerí členovia výboru za Smer-SD argumentovali, že Fico odpustením dlhu Žiline nezvýhodnil toto mesto preto, že ho vedie jeho stranícky kolega Choma, ktorý bude opäť kandidovať na funkciu primátora.

Poslanec za SaS Peter Osuský upozornil, že úlohou poslancov je prijímať zákony, ktoré pomôžu ľuďom na celom Slovensku, nie vybavovať niečo svojmu regiónu a „valalu“. „Na východe sú ľudia, ktorí milujú odkaz Vasila Biľaka, ktorý sa o nich staral,“ dodal.

Zamietnutím podnetu výbor ani neotvorí konanie o tom, či Fico a vláda zákon porušili alebo nie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ondrej DostálOtto BrixiPeter OsuskýRobert FicoViliam Novotný
Firmy a inštitúcie Kia