Kyjev má zavrieť konzulát v Prešove, Figeľ chce vyjednávať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Vojak ukrajinskej armády. Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 25. októbra (WEBNOVINY) – Ukrajina sa chystá koncom novembra zavrieť svoj generálny konzulát v Prešove.

„Už dnes slúži tento konzulát ako dôležitý úrad nielen pre slovenských a ukrajinských občanov, ale aj pre celý schengenský priestor,“ povedal Figeľ v stredu pre agentúru SITA.

Ján Figeľ zároveň listom požiadal ukrajinského ministra zahraničných vecí Pavla Klimkina o zachovanie konzulátu. „Generálny konzulát vykonával a vykonáva veľmi záslužnú prácu pri rozvoji cezhraničnej spolupráce samosprávnych krajov východného Slovenska a západnej Ukrajiny ako dôležitého integračného nástroja,“ povedal Figeľ v pondelok pre agentúru SITA.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Mnohé aktivity podľa neho organizuje práve generálny konzulát v Prešove pre dobro dvojstrannej spolupráce. „Je veľa argumentov v prospech jeho zachovania. Tým je jeho strategické postavenie v ukrajinsko – slovenských vzťahoch, ktoré nemožno ani pri najlepšej vôli zabezpečiť len prostredníctvom Veľvyslanectva Ukrajiny v Bratislave. Týka sa to predovšetkým potrieb ukrajinskej národnostnej menšiny na Slovensku a cezhraničnej ukrajinsko – slovenskej spolupráce,“ zdôraznil Figeľ.

Predseda KDH si uvedomuje, že vláda v Kyjeve musí v tomto období hľadať a prijímať úsporné opatrenia. „Som však zároveň presvedčený, že takéto rozhodnutia musia ísť ruka v ruke so strategickými záujmami Ukrajiny. Slovensko chce napomáhať týmto zámerom všade tam, kde je to v zhode s našou susedskou, európskou a zahraničnou politikou. Aj preto Slovenská republika ako prvá spomedzi Visegrádskych krajín ratifikovala Dohodu o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou. Chceme na toto rozhodnutie nadviazať aj efektívnou a rastúcou vzájomne prospešnou spoluprácou,“ povedal Figeľ. Preto požiadal o opätovné posúdenie rozhodnutia o zrušení generálneho konzulátu v Prešove.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR