Richter chce legislatívou stopnúť zneužívanie učiteľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 22. októbra (WEBNOVINY) – Učitelia by viac nemuseli cez letné prázdniny odchádzať na úrady práce. Minister práce a minister školstva dnes vyhlásili, že chcú legislatívne vyriešiť konanie niektorých riaditeľov škôl, ktorí príjmu učiteľa na dobu určitú, na 10 mesiacov. Cez dvojmesačné letné prázdniny tak pedagóg v škole nepracuje a v septembri ho opäť zamestnajú.

„Do budúcna by malo platiť, že s pedagogickým pracovníkom je možné uzatvoriť pracovnú zmluvu na dobu určitú, ktorá nesmie byť kratšia ako je školský rok a ten je definovaný v zákone ako obdobie začínajúce sa 1. septembrom a končiace 31. augustom nasledujúceho roka,“ uviedol na dnešnom brífingu po rokovaní s ministrom práce šéf rezortu školstva Peter Pellegrini (Smer-SD). Zmeny by mali podľa predpokladov platiť od 1. januára 2015.

Otázkou teraz je, do ktorého zákona sa takáto zmena premietne. Ako uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD), pripravené sú tri riešenia, jedným z nich je aj zmena v otvorenom Zákonníku práce. V priebehu dvoch týždňov by sa malo rozhodnúť, v ktorom zákone to bude upravené.

Richter ukazuje na amorálne zneužívanie učiteľov

Podľa štatistík, ktoré ešte začiatkom týždňa predstavil šéf rezortu práce, do evidencie úradov práce pribudlo v júni a v júli celkovo 2 059 učiteľov, asistentov učiteľa a vychovávateľov a v septembri sa z nich 1 649 opäť zamestnalo. Najviac skončilo pred letnými prázdninami na úrade práce učiteľov zo základných škôl, ktorých zaevidovali 912, po prázdninách ich z evidencie odišlo 703.

Konanie riaditeľov škôl, ktorí posielajú cez leto pedagógov na úrady práce, označil Richter za „amorálne zneužívanie učiteľov“. Podľa ministra školstva tak niektorí riaditelia konajú, lebo chcú ušetriť na mzdovom normatíve, „ktorý, mimochodom, ministerstvo školstva posiela na každého pedagóga na jeho plných 12 mesiacov a mnohí si to potom delia ako odmeny pre tých učiteľov, ktorí na škole zostávajú,“ vyhlásil dnes šéf rezortu školstva.

Školy preverí inšpektorát práce

Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš dodal, že sú presvedčení o tom, že ide o porušovanie Zákonníka práce. „Školy, ktoré takto konajú, tak porušujú Zákonník práce. Ten v nadväznosti na európsku smernicu veľmi presne hovorí, za akých podmienok sa má využívať pracovný pomer na dobu určitú . Podľa nášho názoru v prípade, že škola zamestnáva učiteľa, ktorého bude evidentne potrebovať aj ďalší školský rok, aj ďalší školský rok, tak porušuje Zákonník práce, ak takéhoto človeka prijíma na dobu určitú,“ uviedol Ondruš.

Minister práce avizoval, že si urobia analýzu učiteľov, ktorí na začiatku leta odišli na úrad práce a v septembri sa opäť zamestnali. Na základe nej chce získať presný zoznam škôl, kde k takémuto javu dochádzalo a mal by ich preveriť inšpektorát práce.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Branislav OndrušJán RichterPeter Pellegrini
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SRSMER-SD