Experti na Rómov oznámkovali Ficovu vládu na 'tri mínus'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Romky romovia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. októbra (WEBNOVINY) – Nadácia Milana Šimečku po šiestykrát monitorovala udalosti a opatrenia vlády, ktoré sa týkajú postavenia Rómov na Slovensku.

V „tieňovom“ odpočte Rómovia vo verejných politikách hodnotí druhý rok vlády Roberta Fica aj formou odbornej ankety, v ktorej 41 respondentov odpovedalo na 10 otázok týkajúcich sa najdôležitejších aktivít v uplynulom roku. Experti, verejní činitelia, rómski a nerómski aktivisti udelili vláde celkovú priemernú známku 3,54. Oproti predošlému roku tak ide o mierne zlepšenie (známka 3,62 za prvý rok vlády).

Najlepšiu odozvu u odbornej verejnosti malo vydanie nového Atlasu rómskych komunít (priemerná známka 2,08) a obnovenie programu Zdravé komunity (2,16). Na druhej strane, najviac kriticky vnímajú respondenti priebeh prešetrovania policajného zásahu v Moldave nad Bodvou a prístup vlády k aktivitám verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej (obidve 4,85).

Odpočet Rómovia vo verejných politikách vychádza v rámci projektu Ako na chudobu?, ktorý podporili Island, Lichtenštajnsko a Nórsko prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia na podporu sociálnych zmien. Tlač publikácie podporilo Veľvyslanectvo USA. Odpočet možno nájsť na Issuu.com.

Agentúru SITA informoval Michal Valach z Nadácie Milana Šimečku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Vláda SR