Polícia nevidí dôvod vyšetrovať kauzu Matovič vs. Procházka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matovic
Predseda OĽaNO Igor Matovič (uprostred) na detektore lži. (archívne foto) Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 23. októbra (WEBNOVINY) – Čudesnú nahrávku Radoslava Procházku z dielne Igora Matoviča polícia vyšetrovať nebude, píše portál aktuálne.sk.

Polícia prípad uzavrela

Elitní policajti Národnej kriminálnej agentúry sa pustili do kauzy spojenej s financovaním prezidentskej kampane dnešného šéfa strany Sieť koncom septembra. Začiatkom týždňa prípad uzavreli. „Vyšetrovateľ po doplnení vyšetrovania, ktoré vykonal v zmysle pokynu prokurátora, s dátumom 20. októbra rozhodol tak, že odmietol vec, pretože neboli dôvody na začatie trestného stíhania,“ potvrdil pre aktuálne.sk policajný prezident Tibor Gašpar.

Uznesenie bolo podľa Gašpara odoslané na generálnu prokuratúru. Tam sa rozhodne o ďalšom postupe. „Vyšetrovateľ policajného zboru dňa 22. 10. 2014 doručil prokurátorovi generálnej prokuratúry uznesenie o trestnom oznámení podanom Igorom M. spolu s vyšetrovacím spisom. Prokurátor preskúma rozhodnutie vyšetrovateľa a vyšetrovací spis. Následne rozhodne o ďalšom postupe v trestnom konaní,“ reagovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Kauza sa naťahuje od júna

Kauza Matovič – Procházka sa podľa aktuálne.sk zamotáva od začiatku. Polícia najprv začala v tejto veci trestné stíhanie. Krátko na to však dozorujúci prokurátor toto uznesenie vyšetrovateľa pre formálno-procesné chyby zrušil a nariadil opätovne konať a rozhodnúť. Postup vyšetrovateľa bol totiž podľa prokuratúry v rozpore so zákonom.

Kauza okolo Procházkovej kampane vypukla v júni, keď šéf OĽaNO Igor Matovič prišiel s informáciou, že dnešný šéf Siete si chcel u neho vybaviť inzerciu bez dokladov. Najprv Procházku vyzval na test na detektore lži, neskôr vyrukoval s nahrávkou rozhovoru. Oboch aktérov v tejto súvislosti ešte pred začatím trestného konania vypočuli na generálnej prokuratúre. Tá potom prípad posunula na políciu.

Procházka pred časom aktívny postup prokuratúry privítal. „Má plnú dôveru, že príslušné orgány vec vyšetria,“ reagoval pred niekoľkými týždňami hovorca Siete Ján Orlovský. Pokiaľ ide o samotnú nahrávku, šéf Siete priznal, že hlas je jeho. Tvrdí však, že je prestrihaná tak, aby mu uškodila.

Video: Nahrávka Igora Matoviča s Radoslavom Procházkom

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičRadoslav ProcházkaTibor Gašpar