Poslanci sa šéfov tajných služieb pýtali na Ukrajinu i Sýriu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tajne
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 24. októbra (WEBNOVINY) – BRATISLAVA 24. októbra (SITA) – Na situáciu na Ukrajine, v Iraku a Sýrii sa dnes pýtali poslanci Národnej rady SR šéfov Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva (VS) počas neverejného prerokovania správ o činnosti za uplynulý rok.

Predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS Pavol Abrhan (KDH) privítal, že k správe o činnosti tajných služieb bola otvorená diskusia, ktorá sa rok predtým nekonala. „Riaditeľ SIS v zásade zodpovedal všetky otázky poslancov,“ povedal po trojhodinovom rokovaní za zatvorenými dverami Abrhan. Zákonodarcov podľa jeho slov okrem situácií na Ukrajine a v Sýrii zaujímal aj boj s korupciou.

Ťažkosti so zhodnotením kvality

Riaditeľ SIS Ján Valko podľa Abrhana poslancov informoval, že služba podávala niektoré správy o korupcii príjemcom zo zákona. „Problémom je, že nevieme zhodnotiť kvalitu. Žiadny z príjemcov nemá povinnosť podať správu službe, ako s informáciou naložil. Je pravda, že v novom zákone o SIS, ktorý sa pripravuje, sa táto povinnosť ukladá. Potom budeme vedieť hodnotiť nielen množstvo správ, ktoré SIS poskytla, ale aj koľko bolo využitých na trestné stíhania alebo rozhodovanie jednotlivých orgánov,“ vysvetlil poslanec za kresťanských demokratov.

Za dôležité považuje, že správa o činnosti SIS je verejná a každý si ju môže pozrieť na webovej stránke. Podobne by podľa Abrhana mohlo postupovať aj Vojenské spravodajstvo, ktoré správy o činnosti nezverejňuje.

Poslanec za Smer-SD a podpredseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS Anton Martvoň pripomenul, že SIS zverejňuje správy o činnosti podľa vlastného uváženia, nie preto, že by to musela povinne robiť zo zákona. Preto by aj prípadné zverejňovanie správ vojenskej tajnej služby nechal na ministrovi obrany a šéfa VS.

Podľa Martvoňa SIS vie, prečo nezverejňuje informácie

„Činnosť Vojenského spravodajstva je úplne inak zameraná ako činnosť SIS. Ak to nezverejňujú, tak asi vedia prečo. Ich činnosť sa veľakrát netýka priamo občanov ako iných sfér,“ konštatoval Martvoň.

Správy riaditeľov tajných služieb boli podľa jeho slov podrobnejšie ako iné roky. „Poslanci boli informovaní o bezpečnostnej situácii, aké opatrenia sa pripravujú voči extrémistickým bláznom, džihádistom vracajúcim sa do Európy z Islamského štátu, vo vzťahu ku korupcii a ďalším problémovým javom spoločnosti. Len riaditeľ SIS hovoril viac ako hodinu,“ poznamenal poslanec za Smer-SD.

Tajné služby podľa neho vykonávajú svoju činnosť poctivo a zodpovedne. „Problém môže nastať jedine so spoločným schengenským priestorom, kde to závisí od iných tajných služieb ostatných štátov, či je niekde prievan a vie sa niekto dostať do schengenského priestoru, ale to sa musí riešiť v rámci Európy,“ uzavrel Martvoň.

Vojenské spravodajstvo by malo zverejňovať správu tiež

Vojenské spravodajstvo by malo podľa šéfa kontrolného výboru Vojenského spravodajstva Martina Fedora (SDKÚ-DS) zverejňovať v istom rozsahu štandardnú správu na svojom webe, ako to robí aj SIS.

„Poslancom sa podarilo po čase pretlačiť, aby SIS zverejňovala správu. Je to dôležité pre verejnosť, aby videla, čím sa táto inštitúcia zaoberá. Občania by mali vedieť, na akú činnosť sa používajú zdroje zo štátneho rozpočtu,“ povedal Fedor dnes pre agentúru SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anton MartvoňPavol Abrhan
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyVojenské spravodajské služby