Analýza poprela mýtus, že Rómovia zaťažujú verejné financie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Do ulíc vyšli Rómovia, chcú prácu
Protestujúci občania pred Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR počas celoslovenskej demonštrácie Rómov, ktorú zorganizovala Strana Rómskej únie na Slovensku. Bratislava, 6. marec 2013. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 24. októbra (WEBNOVINY) – Rómska problematika na Slovensku je sociálnym a nie rozpočtovým, respektíve fiškálnym problémom. Vyplýva to z analýzy Inštitútu pre ekonomické a sociálne štúdie (INESS) s názvom Rómovia a sociálne dávky.

Jej účelom je vniesť do problematiky zaťaženia sociálneho systému rómskym obyvateľstvom viac svetla a na základe relevantných dostupných dát štátnych úradov čo najpresnejšie odhadnúť objem čerpania sociálnych dávok v oblastiach s vysokým zastúpením Rómov.

„Táto téma totiž v spoločnosti vzbudzuje ostré polemiky, ktoré so sebou priniesli aj nepodložené mýty o záťaži pre verejné financie vo forme čerpania sociálnych dávok zo strany Rómov,“ píše sa v materiáli. INESS analýzou vyvrátil mýtus o tom, že Rómovia sú problémom verejných financií. Sú sociálnym problémom, a práve v tejto rovine treba hľadať riešenia.

Mnohodetným rodinám vyplatili desiatky miliónov

Rozpočtové náklady, ktoré štát vypláca mnohodetným rodinám, predstavujú 0,2 percenta verejných zdrojov, okresom s vysokým podielom Rómov vypláca 2,2 percenta verejných zdrojov. Z pohľadu konsolidácie verejných financií tak nejde podľa autorov analýzy o kritickú čiastku. Škrtnutie sociálnych dávok najväčším poberateľom by spôsobilo sociálnu katastrofu, no deficit verejných financií by to zredukovalo len o štvrtinu, informuje materiál.

To však neznamená, že politiku dávok netreba upravovať tak, aby motivovala ľudí pracovať,“ konštatuje INESS. Celková suma, ktorú štát vyplatil mnohodetným rodinám za rok 2012, bola 60 miliónov eur, čo je menej, ako dá štát každoročne vo forme vianočného príspevku dôchodcom. Bežným predpokladom podľa INESS je predstava, že rómske rodiny na Slovensku sú mnohopočetné, práve preto hodnotí, aká časť verejných zdrojov je vyplácaná práve rodinám s viacerými deťmi.

Neefektívne tendre stoja porovnateľne veľa

Na Slovensku je 15 okresov, v ktorých sa nachádza viac ako 1000 detí v rodinách s viac ako štyrmi deťmi. Celková vyplatená suma všetkých dávok (dávka v hmotnej núdzi, prídavok na dieťa, rodičovský príspevok, príspevok pri narodení dieťaťa a invalidný dôchodok, invalidný dôchodok z mladosti) v tejto skupine okresov predstavovala 1,8 percenta verejných výdavkov, teda 482 miliónov eur.

Ako uvádzajú autori analýzy, je to približne taká suma, ktorú podľa portálu Plytvanie.sk štát každoročne neefektívne vynaloží pri verejnom obstarávaní alebo transferoch. „Tieto výdavky však nekončili výhradne v mnohodetných rodinách či v rómskych rodinách, ale najmä v rodinách s dvoma či tromi deťmi,“ uvádza INESS.

Zároveň táto hodnota neznamená, že všetky dávky poberala rómska komunita. Celková vyplatená suma všetkých sledovaných dávok, príspevkov a dôchodkov v roku 2012 v skupine „20 okresov“, v ktorých žije najvyšší počet rómskej populácie, predstavovala 2,2 percenta celkových verejných výdavkov, 578 miliónov eur. Táto suma nedosahuje podľa Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií ani polovicu výdavkov, ktorú daňoví poplatníci každoročne vynakladajú na obsluhu verejného dlhu.

Tisíce rodín s viac ako štyrmi deťmi

INESS v analýze skúmal čerpanie rôznych dávok, ktoré sa týkajú hmotnej núdze, podpory rodiny a invalidity, a to z hľadiska ich čerpania mnohodetnými rodinami a z hľadiska okresov s vysokým počtom detí v mnohodetných rodinách (skupina „15 okresov“) a okresov s vysokým počtom Rómov (skupina „20 okresov“). Mnohodetnú rodinu INESS definoval ako rodinu s viac ako štyrmi deťmi.

Takýchto rodín bolo v roku 2012 na Slovensku 9436 a z nich 5762 (61 percent) poberalo dávky v hmotnej núdzi. Spolužitie Rómov s majoritou je podľa autorov analýzy vo viacerých častiach Slovenska problematické, pričom existujúce problémy sa dlhodobo nedarí uspokojivo riešiť.

Okrem skutočných trecích plôch, ktoré si zaslúžia pozornosť a snahu o nájdenie riešenia sú ale súčasťou diskusie o Rómoch často aj nepodložené ekonomické tvrdenia a mýty neustále opakované politikmi, ale aj širšou verejnosťou. Rómovia sú často označovaní najmä ako poberatelia dávok sociálneho systému, ktorí zneužívajú štátne schémy, a tvoria tak významnú záťaž pre verejné financie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie INESS Inštitút ekonomických a spoločenských analýz