Prvý kostol zasvätený Jánovi Pavlovi II. posvätia v nedeľu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Papez jan pavol II.
Pápež Ján Pavol II. na Námestí svätého Petra vo Vatikáne. Foto: SITA/AP Andrew Medichini

BRATISLAVA 24. októbra (WEBNOVINY) – Na území Bratislavskej arcidiecézy v nedeľu posvätia prvý kostol, ktorého patrónom je svätý pápež Ján Pavol II. Kostol postavili v Chorvátskom Grobe v časti Čierna voda. Bude filiálkou farnosti Chorvátsky Grob.

Ďalším prvenstvom tohto kostola je, že ide o stavbu, ktorá sa od začiatku pripravovala a realizovala už za samostatnej Bratislavskej arcidiecézy. Kostol v nedeľu posvätí bratislavský diecézny biskup Stanislav Zvolenský.

Ako povedal dnes pre agentúru SITA člen farskej rady z Chorvátskeho Grobu Ferdinand Turinič, pozemok na výstavbu kostola sa zakúpil z prostriedkov, ktoré boli získané z predaja polovice farskej záhrady v starej časti Chorvátskeho Grobu.

Obec má približne 5 000 obyvateľov, z ktorých je drvivá väčšina katolíkov. „Čierna voda je od Chorvátskeho Grobu dosť vzdialená a preto vznikla požiadavka postaviť kostol aj v tejto časti,“ uviedol Turinič.

Podľa neho Ján Pavol II. bol vybraný za patróna kostola, pretože ide o moderného a veľmi populárneho svätca, ktorý je príkladom pre dnešného človeka. „Mohli sme ho poznať za nášho života,“ dodal Turinič.

Ján Pavol II.

, vlastným menom Karol Wojtyla sa narodil 18. mája 1920 vo Wadowiciach v Poľsku. Najprv mal prezývku Lolus a neskôr Lolek. Tajné hodiny Teologickej fakulty Jagelonskej univerzity ako seminarista Krakovskej arcidiecézy začal navštevovať v októbri 1942.

Za kňaza bol vysvätený 1. novembra 1946. Pastoračne pôsobil medzi univerzitnými študentmi a pracovníkmi v zdravotníctve.

Od októbra 1953 vyučoval katolícku sociálnu etiku na Teologickej fakulte Jagelonskej univerzity. Vo veku 38 rokov 4. júla 1958 bol menovaný za pomocného biskupa Krakovskej arcidiecézy a 28. septembra bol vysvätený za biskupa.

Pápež Pavol VI. ho 30. decembra 1963 menoval za arcibiskupa Krakova. Za kardinála bol menovaný 28. júna 1967. Po smrti Jána Pavla I. sa začalo 14. októbra 1978 konkláve.

O dva dni neskôr bol kardinál Karol Wojtyla zvolený za pápeža 99 hlasmi zo 111, v ôsmom skrutíniu. Wojtyla sa stal prvým netalianskym pápežom od roku 1522. Jeho pontifikát bol tretím najdlhším v histórii. Zomrel 2. apríla 2005.

Jána Pavol II. bol blahorečený 1. mája 2011.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Pavol II.Pápež Ján Pavol II.Stanislav Zvolenský