Vláda výrazne zvýši dane, kryje to vlakmi zadarmo, tvrdí KDH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlak
Foto: ilustračné, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. októbra (WEBNOVINY) – Vláde sa podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka tento týždeň podaril husársky kúsok, keď správami o vlakoch zadarmo prekryla výrazné zvyšovanie daní. Ako uviedol Moravčík dnes pre agentúru SITA, v čase, keď vláda odklepla železničný balíček, sa v parlamente rokovalo o zmene zákona o dani z príjmov.

„Výsledkom je, že pokým vláda ľuďom 13 miliónov eur dá, 265 miliónov im zoberie. V prepočte tak vláda síce jedno euro dáva, ale dvadsať berie,“ upozornil Moravčík s tým, že mnoho ľudí má napriek tomu radosť. Správy z tohto týždňa ich potešili, pretože im podľa Moravčíka vláda nepovedala celú pravdu. „V skutočnosti však to, čo tento týždeň vláda vykonala, je skôr na plač ako na radosť,“ konštatoval.

Výhodou, ktorú vláda zneužíva, podľa podpredsedu KDH je, že pokým cestovaniu zadarmo rozumie každý, tak daňovým zákonom nerozumie takmer nikto. „Zmeny v zákone o dani z príjmov sú totiž veľmi komplikované. Menia sa daňové výdavky, transferové oceňovanie či spôsob odpisovania. Vláda tak chce od živnostníkov a zamestnávateľov vytiahnuť 265 miliónov eur. Žiaľ, v konečnom dôsledku na to doplatia bežní ľudia,“ zdôraznil.

Niektorým sa to podľa neho prejaví negatívne na pracovných podmienkach, iným na výplatnej páske, ďalší si budú mať problém nájsť brigádu. „Zhoršenie podmienok pre zamestnávateľov sa väčšinou odzrkadľuje na zhoršení podmienok ich zamestnancov,“ dodal.

Vláda by mala podľa Moravčíka ľuďom hovoriť celú pravdu. „Vždy, keď niečo ľuďom dáva, by mala povedať, odkiaľ na to zoberie. Nie dávať jedno euro a popritom potajme brať dvadsať. KDH odmieta toto zavádzanie ľudí. Považujeme to nebezpečný populizmus. V konečnom dôsledku naň doplatia ľudia, ktorí za malý darček od vlády zaplatia niekoľko násobne viac ako ich pôvodne stál,“ vyhlásil.

Čo hovoríte na krok Ficovej vlády, že deti, žiaci, študenti a dôchodcovia budú cestovať vo vlakoch zadarmo?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miloš Moravčík
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie