Na Slovensku nemáme pravidlá lobingu, sudcom zas chýba kódex

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Justicia, sudy, kladivko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. októbra (WEBNOVINY) – Na Slovensku chýba zákon, ktorý by upravoval kontakt poslancov Národnej rady SR s lobistami a s takými tretími stranami, ktorých zámerom je ovplyvňovanie verejnej politiky v mene parciálnych záujmov.

Konštatuje sa to v návrhu opatrení Skupiny štátov proti korupcii (GRECO), ktorej členom je aj Slovensko. GRECO monitoruje súlad vnútroštátneho právneho poriadku členských štátov s princípmi boja proti korupcii prijatými Radou Európy.

Kódex správania sa poslancov

Výsledky hodnotenia Slovenska z októbra 2013 aj s návrhmi opatrení predkladá ministerstvo spravodlivosti na rokovanie vlády. V súvislosti s poslancami Slovensku ešte odporúčajú prijať Kódex správania poslancov Národnej rady SR a osobitné pravidlá týkajúce sa prijímania darov, pohostenia a iných výhod poslancami.

Slabá je podľa hodnotiacej správy aj kontrola dodržiavania a presadzovania pravidiel týkajúcich sa konfliktov záujmov, majetkových priznaní a iných povinností a obmedzení, ktoré pre poslancov vyplývajú so zákona ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov

Vo vzťahu k sudcom Slovensku v hodnotiacej správe vyčítajú právomoc ministra spravodlivosti odvolávať predsedov súdov bez udania dôvodov a bez náležitej možnosti preskúmania zákonnosti takýchto rozhodnutí. Rezort spravodlivosti v materiáli uvádza, že odvolaný predseda súdu môže v súčasnosti individuálnou sťažnosťou na Ústavnom súde SR namietať porušenie svojich práv.

GRECO vadilo aj obsadenie súdnej rady

Vymenúvania a odvolávania predsedov a podpredsedov súdov podľa rezortu spravodlivosti plne zodpovedá manažérskemu prístupu riadenia súdov. Súdy sú nezávislé pri výkone súdnictva, nie pri správe súdu, zdôrazňuje ministerstvo.

Ako prekážka nezávislosti súdnictva od politických vplyvov bolo vyhodnotené aj zloženie Súdnej rady SR, kde by mala byť podľa GRECO najmenej polovica volená sudcami. V tomto prípade už došlo k zmene. Po novele ústavy, ktorá vstúpila do platnosti v septembri, si budú sudcovia svojho deviateho zástupcu v 18 člennej Súdnej rade voliť 25. novembra. Pri sudcoch GRECO chýba etický kódex.

V súvislosti s prokuratúrou navrhuje GRECO preskúmať etický kódex z roku 2012 a zistiť jeho efektívnosť. V hodnotiacej správe je negatívne vnímaná aj neexistencia legislatívnej úpravy prijímania darov prokurátormi pri výkone povinností, ich priznávania a nakladania s nimi.

Prokurátori a dary

Odporúčajú tiež Slovensku zaviesť pre prokurátorov povinnosť priznávať záväzky (napr. dlhy a pôžičky) a dary presahujúce určitú stanovenú hodnotu. V materiáli sa zdôrazňuje, že Generálna prokuratúra SR prijme opatrenia na zabezpečenie zákazu prijímania darov prokurátormi.

Plánujú tiež zaviesť povinnosť pre prokurátorov priznávať dlhy, pôžičky peňazí a cennejších predmetov a iné obdobné právne vzťahy (napríklad dlhodobý prenájom vily alebo luxusného vozidla za minimálnu odplatu, resp. za odplatu výrazne odlišnú od trhových podmienok).

Slovensko by malo informovať o plnení úloh vyplývajúcich z hodnotiacej správy do 30. apríla 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia