Parlament nezverejní majetky bývalých verejných funkcionárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 27. októbra (WEBNOVINY) – Majetkové priznania bývalých verejných funkcionárov Národná rada SR zverejňovať nebude. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií zamietol žiadosti Aliancie Fair-play a Transparency International, ktoré zverejňovanie presadzovali, proti boli členovia vládneho Smeru-SD.

Ešte pred mesiacom výbor prerušil konanie vo veci žiadosti mimovládnych organizácií pre protichodné stanoviská právneho a legislatívneho odboru národnej rady. Mimovládne organizácie požiadali o zverejnenie oznámení bývalých verejných funkcionárov, teda tých, ktorí už nie sú vo verejných funkciách, a to vrátane identifikácie ich nehnuteľného majetku.

Pingpong medzi právnikmi

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií momentálne zverejňuje oznámenia iba súčasných funkcionárov a identifikácia nehnuteľného majetku je vybielená – je tam napísané, že niekto má byt, ale nie je tam list vlastníctva bytu a číslo listu vlastníctva.

„Mali sme dve stanoviská – stanovisko právneho odboru národnej rady, že to podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám máme zverejniť aj s požadovanými údajmi a stanovisko legislatívneho odboru národnej rady, že to nemáme zverejniť,“ povedal pre agentúru SITA predseda výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS).

Podľa jeho slov išlo o pingpong medzi právnikmi národnej rady. Novotný preto inicioval stretnutie s kancelárom parlamentu Danielom Guspanom a právnym a legislatívnym odborom, tie však svoje právne názory na zverejňovanie oznámení zladiť nedokázali.

Slobodný prístup k informáciám

Podľa legislatívneho odboru NR SR zverejňovanie oznámení bývalých funkcionárov neumožňuje ústavný zákon o konflikte záujmov, naopak, podľa právneho odboru by na požiadanie NR SR mala zverejniť majetkové priznania aj bývalých činiteľov na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Novotný na ostatnom zasadnutí výboru chcel poslancom dať viacero možností hlasovania – od tej, že sa priznania bývalých funkcionárov zverejňovať nebudú, že sa budú čiastočne zverejňovať na webovej stránke až po tú, že sa zverejnia v plnom rozsahu. Poslanci za Smer-SD však hneď na prvý raz schválili, že parlament nezverejní majetkové priznania bývalých verejných funkcionárov v akejkoľvek podobe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viliam Novotný
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky